Ülke genelinde elektrik üretiminde 28. Sırada bulunan Aydın’da yapım aşaması devam eden 9 santral daha bulunurken halihazırdaki aktif 48 santralden 37’inin lisansı bulunuyor.

JES’LER ENERJİ ÜRETİMİNDE ZİRVEDE

115 MW’lık kurulu gücüyle Aydın’da elektrik enerjisi üretiminde Efeler Jeotermal Enerji Santrali (JES) zirvede yer alırken, Efeler JES’in ardından 68 MW’lık elektrik enerjisi üretimiyle Pamukören JES ikinci sırada, Çine Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ales Doğalgaz Termik Santrali ise 62 MW’lık elektrik enerjisi üretimiyle üçüncü sırada yer alıyor. Aydın’da bulunan 48 santralden 20’si JES, 8’i Rüzgar Enerji Santrali (RES), 11’i Güneş Enerji Santrali (GES), 6’sı Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) ve 1’i de Doğalgaz Enerji Santrali olarak enerji üretiyor. Ayrıca Aydın’da biyogaz ve atık sudan da enerji üreten birer adet santral daha bulunuyor.

GELECEKTE ENERJİ ÜSSÜ OLMASI BEKLENİYOR

Aydın’da yıllık üretim oranına göre yüzde 56,2’lik dilime sahip olan JES’lerden sadece yıllık 562,60 MW’lık enerji üretimi sağlanırken, RES’lerden 220,60 MW, GES’lerden 9,57 MW, HES’lerdense 138,48 MW’lık elektrik enerjisi elde ediliyor. Jeotermal enerji varlığı bakımından Avrupa’da birinci, Dünyada ise yedinci sırada bulunan Aydın, ülkemizdeki jeotermal potansiyelin yüzde 80’ini elinde tutuyor. Sahip olduğu jeotermal potansiyel ile elektrik üretimi, seracılık ve termal turizm sektörlerinde de cazip yatırım olanaklarına sahip olan Aydın’ın, gelecekte enerji üssü olması bekleniyor. Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından büyük potansiyele sahip olan Aydın’ın devletin de yatırım teşvikleriyle 2023 yılına kadar 1.001 MW kurulu gücünün iki katının üzerine çıkması hedefleniyor.