Türkiye’de il ve ilçelerde engelli sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek amacıyla hayata geçirilen ve Avrupa Birliği tarafından da desteklenen Türkiye Engelliler Meclisi projesinin Aydın ayağı oluşturuldu. Aydın Efeler Otel’de il genelinde faaliyet gösteren engelli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda Aydın Engelli Meclisi başkanı seçildi. Bu kapsamda Aydın Engelliler Meclisi Başkanı, Aydın Büyükşehir Belediyesi Engelli Masası Temsilcisi Esma Durmaz olurken, başkan yardımcılığına ise Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Bayram Özen seçildi. Böylelikle toplam 52 ilde kurulacak il engelliler meclisinin 26’ncısı Aydın’da kuruldu.

“AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN DA DESTEKLENDİ”

Projenin öneminden bahseden Engelliler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Özkan, “1990’lı yılların başından itibaren yürütülen engelli hakları mücadelesi sonucu bugün önemli kazanımlar elde edilmişse de son yıllarda engelli örgütlerinin sayıca çokluğu ve dağınıklığı, engelli hareketinin etkisinin zayıflamasına yol açtı. Her biri kendi alanında önemli işler yapan bu örgütler kendi kulvarlarında ilerledikleri ve ortak amaca yönelmedikleri için baskı gücü oluşturmakta yetersiz kaldı. Bu sorunu gündeme getiren Engelliler Federasyonu iki yıl önce çeşitli engel gruplarını temsilen 80 aktivistin katıldığı bir çalıştay düzenledi. Bu çalıştayda kargaşa ve dağınıklığı önleyebilmek ve ortak gücü ortaya koyabilmek için Türkiye Engelliler Meclisi kurulmasına karar verildi. Böylece Engelli Meclisi kurma düşüncesi projelendirildi ve Avrupa Birliği tarafından da desteklendi” dedi.  

“YEREL ENGELLİ MECLİSLERİ KURULACAK”

Özkan, konuşmasının devamında, “Engelliler Federasyonu’nun bu yıl Ocak ayından bu yana sürdürdüğü ve 3 yıl boyunca devam edecek olan ‘Aktif yurttaşlık hakkımızdır’ sloganıyla ‘Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru’ projesi Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle Yaşam Boyu Eğitim Derneği ortaklığında 52 ilde yürütülüyor. Proje, Türkiye genelinde engellilik alanında çalışan STK’ların arasında devamlı diyalog ve savunuculuk temelli bir ağ kurmayı amaçlıyor. 52 ilin her birinde il genelindeki engelli hakları mücadelesi yürüten STK’ların katılımıyla oluşturulan Yerel Engelli Meclisleri kurulacak. Üniversitelerde veya başka kurumlarda engellilik alanında çalışmalar yapan uzmanlar da meclis içinde yer alabilecek. Yerel meclislerden seçilecek temsilciler de nihayetinde ‘Türkiye Engelliler Meclisi’ni oluşturacak. Bu meclis; çocuk, kadın, genç ve yaşlı her engelli bireyin haklarını savunmak ve geliştirmek için de bir baskı gücü olacak” diye konuştu.

“FARKLILIKLARIMIZLA BİR ARADA OLACAĞIZ”

Türkiye Engelliler Meclisi Doğru Projesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Avukat Ali Ulusoy da Türkiye’de engellilerin yaşadığı ayrılıklar nedeniyle bu projeyi hayata geçirdiklerini dile getirerek, “Bu bir araya gelmek ve yatay örgütlenmedir. Burada hiç kimse kendi konfederasyonunu, federasyonunu, derneğini kapatmak zorunda değil. Hepimiz farklılıklarımızla beraber bir arada olacağız. Çünkü zenginlik odur. Birlikte hak temelli mücadele edeceğiz. Aydın’daki sivil toplum önderlerinin Ankara’ya, İstanbul’a, belki Paris’e, Almanya’ya söyleyecekleri çok şey var. Dayanışmak ve yan yana durma kültürümüzü geliştirmek için buradayız. Yan yana durursak ne kadar güçlü olduğumuzu keşfedeceğiz” ifadelerini kullandı.