Vali Köşger, İncirliova’da Türkiye’ye örnek bir projeyi hayata geçireceklerini belirtirken, projeden sağlanacak gelirle Efeler ilçesindeki Ayter arazisinde 5 yıldızlı bir termal otel yapılacağının müjdesini verdi. 
 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, Aydın Gazeteciler Cemiyeti ile Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanları, Aydın Valiliği binasının önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Törenin ardından gazeteciler, Aydın Valiliği’nce Anemon Otel’de düzenlenen kahvaltıya katıldı. 
  Vali Köşger, toplantıda buluştuğu gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Vali Köşger, kamu denetimi açısından 4. kuvvet olan basının emekçilerinin önemli bir görev üstlendiğini söyledi. Aydın’da 6 aylık görev süresinde yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler veren Köşger, Aydın’ın her alanda önemli potansiyelinin olduğunu ancak bu potansiyelin katma değere dönüştürülemediğini kaydetti. 
  Aydın’dan güzel hizmetler yaparak ayrılmayı istediğini dile getiren Vali Köşger, “Tarımda erken dönemde mekanizasyonu yakalamış olmamıza rağmen devamını getirememiş bir iliz. Sanayileşme sonrası gelişim çağını yakalamakta sıkıntımız var. Bu potansiyeli daha iyi kullanabilir hale getirmemiz lazım. Gittiğim her yerde duam şudur, ‘Allah’ım buraya bulduğumdan daha iyi maddi, manevi hizmetler nasip et.’ Burada da bulduğumdan daha iyi hizmetler yapmayı arzu ediyorum. Bu potansiyeli harekete geçirecek hizmetler yapmalıyız” diye konuştu.

"ÇİFTLİK SAHASI İHALEYE ÇIKACAK"

Jeotermal konusunda yanlış uygulamalardan kaynaklanan sıkıntılar olduğunu ifade eden Köşger, Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı bünyesinde bulunan Çiftlik Sahası’ndaki jeotermal sahada hayata geçirecekleri proje ile, jeotermalle ilgili tüm ön yargıları yıkacaklarını belirtti. Projenin detaylarını anlatan Köşger, “Müthiş potansiyellerimizden biri jeotermal. Jeotermal, petrolden daha kıymetli bir çevreci enerji kaynağı. Bu yıl itibariyle diğer jeotermal santrallerin çevreye zarar verip vermediğini araştıracağız. Bunu dünyadaki standartlar neyse, o tekniğe uygun şekilde enerji alanında kullanacağız. Aydın’daki jeotermalle ilgili eleştiriler, jeotermalin elektrik üretiminde kullanıldığı, diğer alanlar kent ısıtması, seracılık ve termal turizmde kullanılmadığıyla ilgili. Bunun üçünü de ortadan kaldıracak şekilde başta kent ısıtmasında kullanılması için bir ihale şartnamesi hazırlıyoruz. YİKOB’un elinde bulunan Çiftlik Sahası’nda 2 jeotermal saha var. Jeotermal enerjiyle ilgili Aydın’daki negatif söylenen her şeyi ortadan kaldıracak şekilde Aydın’ın faydasına maksimum nasıl olacaksa bir dizaynla burayı hizmete sunacağız. İhale ilanına çıkacağız” dedi.

"GELİRİYLE AYTER ALANINA OTEL YAPILACAK"

Vali Köşger, “Başlangıçta İncirliova ilçesi ve Efeler’de bu imkanı sağlayacağız. Acarlar bölgesi başta olmak üzere seracılığa da imkan verilecek bir ihale olacak. Ayrıca ihale gerçekleştikten sonra elde edeceğimiz gelirle Ayter sahasında jeotermalle ilgili bir proje başlatacağız. 5 yıldızlı bir otel ve bir rekreasyon alanı kuracağız. Termal havuzların bulunduğu, kamuya açık bir otel dizaynı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK BİR PROJE"

Çiftlik sahasından elde edilecek gelirle yatırımların hayata geçirileceğinin altını çizen Köşger, şunları kaydetti: “Bir seferde sahadan elde edeceğimiz gelirin bitmesi de söz konusu değil. Valilerin burada görev süresi ortalama üç yıl. Şehrin kaderiyle ilgili karar verirken, gelecek kuşakları ipotek altına koyacak bir şeyi yapmayalım istiyoruz. Başlangıçta termal otel yapılacak kadar bir gelir sağlayacağız. Aydın’ın hizmetine sunulacak bir gelir sağlamayı istiyoruz. Benden sonra gelen valimize oradan gelecek gelir, onun başka projeler yapmasına imkan verecek. İsteseydik burayı 80-100 milyar liraya satıp bunu tek seferde harcayabilirdik. Biz bunun yerine termal otele yetecek kadarını peşin alacağız. Geri kalan kısmını süreç içerisinde başka projelere imkan verecek akara dönüştüreceğiz. Bir hafta içerisinde ihale sürecini başlatacağız. Diğer jeotermal üreten tesislere de örnek olacak. Jeotermalden elektrik üretiminde örnek bir tesis kuracağız. İncirliova’da yapılmasının sebebi, doğal gaz tesisi henüz orada kurulmamış. Bu nedenle İncirliova’da jeotermal ısıtma ve soğutma rasyonel bir yatırım. Efeler’in doğal gaz ulaşmayan kısımlarında uygulanabilir. Türkiye’ye örnek olacak bir proje."

AYDIN’I KURBAN ETMEYİZ’

 Jeotermal tesislerinin çevreye verdiği zararlar konusunda da konuşan Vali Yavuz Selim Köşger, “Denetimler yapıyoruz. Son iki yıldır denetimler arttı. Gözümüzden kaçan uygulamalar olursa haberdar edin. Bizim için önemli olan insandır. Doğanın kirletilmesine, zarar görmesine hiçbir şekilde izin vermeyiz. Kimseye zarar gelmemesi için tüm tedbirleri alacağız. Aç gözlü şekilde doğanın kirletilmesine göz yummayız. Gereken cezayı tatbik ederiz. Birileri üç kuruş fazla kazanacak diye Aydın’ı kurban etmeyiz” dedi.