Henüz netlik kazanmayan bu içler acısı durumun neden kaynaklandığı esrarını koruyor. Çeşitli tahminler üzerinde durulurken, Menderes Havzası'ndaki tüm canlıların bu korkunç olay karşısında yok olacağı ve kalıcı hasarlar bırakacağı kaçınılmaz bir gerçeklik olarak göze çarpıyor.

TEDBİR ALINMAZSA CANLI TÜRLERİ YOK OLACAK!  

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Birincioğlu, bölgedeki canlı hayatının durma noktasına geldiğini söyledi. Bölgenin eski haline dönmesinin 6 ay ile bir yıl arasında süreceğini belirten Birincioğlu, "Nehrin üst kısımlarında hiçbir canlı balığın olmadığını görüyoruz. Buradaki tüm anaç, yavru ve erişkin balıklar öldü. Nehrin dibinin durumunu bilmiyoruz. Muhtemelen nehrin dibindeki yosunlar ve algler de zarar görmüştür. Nehrin çevresindeki yabani hayvanlar da bu durumdan etkilenmiş. Yeniden doğal hayatın burada canlanması için 6 ay ile bir yıllık sürenin geçmesi gerekir. Tahliye kanalı temizlenirse ve suyun akışının devamlılığı sağlanırsa balıkların geçişi sağlanacaktır. Bu ancak temizlik ile, taze ve bol suyun aktarılmasıyla mümkün. Bunlar yapılmazsa bölgedeki canlı türleri 2 yıllık sürede yok olmaya başlar" diye konuştu.

"NEHİR SUYU TARLA SULAMASINDA KULLANILMASIN"

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş ise, simsiyah akan nehir suyunun tarla sulamasında kullanılmasının sakıncalı olduğuna işaret etti. Aktaş, "Şu an sulama mevsiminde değiliz. Ancak çiftçilerimiz kesinlikle nehrin suyunu tarla sulamasında kullanmasınlar" diyerek çiftçileri uyardı.   
  Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş da, Menderes Havzası'nda pamuk sulamasının 1 ay sonra başlayacağını hatırlatarak bu süre içerisinde barajlardan su salınıp nehirdeki su kalitesinin arttırılması gerektiğine dikkat çekti.