Aydın’ın üretiminde hem Türkiye, hem de dünya birincisi olduğu incirin kalite bakımından daha iyi olmasını sağlayan kurutma yöntemlerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Özel de, toprak ve ot üzerinde geleneksel yöntemlerle kurutulan incirlerin nem oranının yeterince düşmediğini, sağlıksız olduğunu vurguladı. Kaliteli ürünlerin elde edilmesi için kurutma işlemi sırasında plastik kurutma kasalarının tercih edilmesi gerektiğini aktaran Başkan Özel, incirdeki nemin en az yüzde 20-22 oranlarına kadar düşürülmesinin öneminden söz etti.  

'TOPRAK İLE TEMAS KESİLMELİ'


Önemli ihraç ürünü olan incirde aflatoksin oluşumunun önlenebilmesi için hasat sonrası kurutma işlemine dikkat edilmesi gerektiğini dikkat çeken Özel, “İncirde kurutma zemini ve süresi aflatoksin oluşumu yönünden çok önem taşımaktadır. İncirin kurutma kasası üzerinde kurutulması kaliteyi arttırır ve ilkel yöntemlerle kurutulan incirden daha sağlıklı ürünler elde edilir. Yüzde 30-50 nem içeriğine sahip olarak yere düşen buruk incirler, yüzde 20-22 nem içeriğine sahip olan kadar kurutma kasalarında kurutulmalıdır. Kullanılan toplama kapları ve kasalar üzerine zarar vermeyen yapıda ve temiz olmalıdır. Henüz buruk ve yüksek oranda su içeren incirlerin zedelenmesi veya küflerin bulaşması kaliteyi düşürerek aflatoksin riskini arttırmaktadır. Kurutma aşamasında incirler mutlaka kasalar serilmeli böylece ürünün toprak ile teması kesilmelidir” dedi.

"KURUTMA KASALARI BİR AVANTAJ"


Hijyen açısından plastik kurutma kasalarının kullanımının daha avantajlı olacağını belirten Özel, şunları kaydetti: “Kasa kullanılmaması sonucu toprak ve bitki sapları üzerine serilen incirlerin, böcek zararı, küflenme ve yabancı madde bulaşma riski çok fazladır. Ayrıca plastik kasa üzerinde kuruyan incirler deforme olmayarak orijinal şeklini koruması da bir avantaj oluşturur. Ürünün toprakla temasını önlemek için mümkünse buruk meyvelerin toprak yüzeyine değil tercihen filelerin üzerine düşmesi sağlanmalıdır. Toprağın üzerinde çürüyen meyveler ve kalıntılar aflatoksin oluşturan küflere yataklık yaptığı için toplanıp bahçe dışında imha edilmelidir."