Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Washington’da yatırımcılarla yaptığı toplantılarda, 2025 yılına yönelik enflasyon tahminlerine uyumlu bir asgari ücret artışı planı üzerinde durdu.
Bloomberg’in haberine göre, Karahan, yüzde 25’lik asgari ücret artışının, Merkez Bankası’nın enflasyon görünümüyle tutarlı olduğunu vurguladı ve bu artışın ekonomi politikaları açısından değerlendirileceğini belirtti.
Karahan, Türkiye’nin 2025 yılı para politikasını şekillendirirken, asgari ücret artışını da dikkate alacaklarını ifade etti. Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Karahan'ın bu artışın enflasyon görünümüyle uyumlu olacağını yatırımcılara aktardığını belirtti.
Asgari ücretin belirlenmesi için oluşturulan komisyonun çalışmalarını Aralık ayında tamamlaması bekleniyor. Belirlenen yeni ücret, yalnızca asgari ücretle çalışanlar için değil, tüm ücretli çalışanlar için de bir referans noktası olacak. 2025 yılı asgari ücretin, ücret artışlarını belirleyen önemli bir faktör olması bekleniyor.
Vergi Düzenlemeleri de Gündemde
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, çalışanların net gelirlerini artırmak için vergi dilimleri ve oranlarının gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bahçıvan, çalışanların yaşamlarını en çok etkileyen sorunlardan birinin vergi dilimleri olduğunu ifade ederek, bu konunun uzun süredir çözüm beklediğini vurguladı.
Bahçıvan ayrıca, 2025 ücretleri henüz belirlenmemişken, adil bir gelir dengesi sağlanması için vergi düzenlemelerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.