Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Adnan Menderes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim ÜyesiProf. Dr. Mesut Kırmacı’yı konuk etti. EKODOSD’da düzenlenen sunum ve söyleşi etkinliğine kalabalık bir davetli topluluğu katılım gösterdi. Etkinlik konusunda bir açıklama yapan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ‘Yine çok yararlı bir konu ve konusunun uzmanı bir konuğumuzla bir araya geldik. Sunum boyunca, doğa ve içerisinde barındırdığı inanılmaz ve insanda hayret uyandıran güzelliklere tanıklık ettik. Başta Prof. Dr. Mesut Kırmacı olmak üzere katılım gösteren herkese teşekkür ederim’ dedi.

Yazın keyfi Aydın Büyükşehir Belediyesi Tekstil Park’ta yaşanıyor Yazın keyfi Aydın Büyükşehir Belediyesi Tekstil Park’ta yaşanıyor

Ekodosdda Biyomimikri Ve Innovasyon Konusuldu 469289 85B2E2Dbe1F18F6Db374D2Cc51052557

ANLATIM VE SUNUM BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Prof. Dr. Mesut Kırmacı’nın anlatımı ve görsel sunumları ile Biyomimikri ve İnnovasyon konularının anlam ve önemlerinin konuşulduğu etkinlikte, Kırmacı, canlıların yaşam içerisinde gösterdikleri uyumu ve değişimleri davetlilerle paylaştı. ‘Canlılığın başladığı 3,8 Milyar yıldan günümüze değin dünya üzerinde görülen canlıların 100/99’nun yok olduğu düşünülür’ diyen Kırmacı, ‘Bu süreçte doğaya en uygun canlılar hayatta kalırken diğerleri fosilleşmişlerdir. Canlıların hayatta kalmasını sağlayan özellikler ve bu özelliklerin değişen şartlara uyumu bize çok şey anlatır. İnsanlık dünya üzerinde yürümeye başladığı andan itibaren çevresini gözlemlemiş ve canlıların sahip olduğu özellikleri taklit etmiştir. Örneğin kürklü hayvanların derilerinden kendisine kıyafet sağlamıştır. Bugün geldiğimiz nokta ise inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Yunanca hayat anlamına gelen ‘bios’ ve taklit anlamına gelen ‘mimesis’ kelimelerinden oluşan Biyomimikri, hayatı taklit etmek anlamına gelir. Daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir dünya yaratma amacıyla doğanın tasarım ve süreçlerini taklit eden bir yaklaşımıdır.

Ekodosdda Biyomimikri Ve Innovasyon Konusuldu 469289 4D7Db4De1E5B2D54Ca240D33Af9E89A9

DOĞA’NIN BİLGELİĞİNE YOLCULUK YAPTIK

Doğayı yaratıcı bir şekilde inceleyerek yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye yarayan biyomimikri, günümüzde mimari, mühendislik, elektronik ve şehircilik gibi birçok farklı alanda uygulanmaktadır. Örneğin nilüfer çiçeğinin yapraklarının kir tutmadığını gören bilim insanları, kir tutmayan yüzeylerin oluşturulmasında nilüfer çiçeğinin bu özelliğinden yararlanmışlardır. Rüzgar türbünlerinin pervaneleri kambur balinanın ön yüzgeçlerinden esinlenmiştir. Denizaltılar, natulüs denilen kabuklu bir deniz canlısından,uçaklar kuşlardan, radar sistemleri yarasalardan esinlenilmiştir. Bu örnekler sayılamayacak kadar çoktur. Eğer bir problemle karşılaşırsanız kendinize şu soruyu sorun, “Doğa Bu problemi nasıl çözerdi”
Sunumdan sonra konukların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Mesut Kırmacı’ya, Melike İzmirlier tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.

Muhabir: Aylin Eser