Didim Belediyesi kaplumbağaları ve yavrularını güvenlik ortamlarda koruduklarını belirtirken DİHAD ise belediyenin kaplumbağalara yönelik acil eylem planı olmadığını ileri sürerek bazı kaplumbağaların yumurta bırakmadan gittiğini belirtti.

“KORUMA DKMP’DE; YETKİSİ KİŞİ VE DERNEKLERE İTİBAR ETMEYİN”

Didim’in bazı koyları son yıllarda Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağalarına yuva oluyor. Caretta Caretta deniz kaplumbağaları koylara yumurta bırakırken, tespit edilen yuvalar ise Didim Belediyesi, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile EKODOSD işbirliğiyle koruma altına alınıyor. Bu kapsamda Didim Belediyesi konuyla ilgili sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda kaplumbağaları koruma ve izleme yetkisinin Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne ait olduğunu belirterek yetkisiz kişi ve derneklere itibar edilmemesini istedi.

Yapılan paylaşımda “Didim Belediyesi olarak doğayı, denizi ve canlılarını korumayı ortak sorumluluğumuz görüyoruz. Nesli tükenme tehlikesi altındaki Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama döneminde geçici istasyon görevimizi üstleniyor, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile EKODOSD iş birliği içinde hareket ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 5 anne Caretta Caretta’yı güvenle ağırladık, yavrularını denize ulaştırdık. Bu yıl da sahillerimizde daha fazla yavruyu özgürlüğe kavuşturmak için hazırız. Koruma ve izleme DKMP’nin yetkisindedir. Didim Belediyesi ise ilk müdahale ve alan koruma süreçlerinde sahadadır. Görsellerde yer alacak uyarılara dikkatle uymanız büyük önem taşır. Sahillerimizde Caretta Caretta görüldüğünde ilk başvuru noktası Didim Belediyesi’dir.444 81 09 / 153 Zabıta Yetkisiz kişi ve derneklere itibar etmeyiniz.” denildi.

“KAPLUMBAĞALARLA İLGİLİ ACİL EYLEM PLANI YOK”

Didim Hayvanları ve Doğayı Koruma derneği ise sosyal medya hesaplarında 2.koy halk plajına gelen bir kaplumbağanın yumurtalarını koya bırakmadan gittiğini belirten bir paylaşımda ise “Yapılan bilgilendirme ihbarı ile yuvayı geçici korumak için ön hazırlıklarımızı yaparak, caretta caretta kaplumbağasının karaya çıktığı yere gittik. 3 ayrı yere yuvayı kazıma teşebbüsünde bulundu ancak, sabahın erken saatlerine doğru, yumurtlama süreci gerçekleştirmeden denize tekrar geri döndü. Oysa çok umutluyduk bu sefer. Yumurta bırakamadan gidişi bizi üzdü. Peki neden yumurta bırakmadan geri gitti? Çünkü; Sahilde gereksiz aydınlatma ışıkları, sabaha kadar, neredeyse gün ışığına yakın bir aydınlıkta yanıyor. İnsan gürültüsü ile birlikte bir çok insan faktörü sahillerde mevcut. Sahil dokusu, yeteri kadar kuru ve yumuşak değil. Bu faktörleri ana nedenlerinden olarak sayabiliriz. Didim'de yaşayan ve tatile gelen herkese çağrımızdır. Amfi tiyatro sahili olmadı ancak her an başka bir sahilde yeniden bir caretta caretta kaplumbağasını karaya yumurtlama için çıktığını görebilirsiniz. Karaya çıktığı yerden maksimum seviyede uzakta kalın. Işık kullanmayın ve sessizce bekleyin. İlk gördüğünüz andan itibaren lütfen bize ulaşın. Didim belediyesine ulaşmaya çalışmayın. Çünkü son yıllarda sahillerimize yumurtlamaya gelen caretta caretta kaplumbağaları ile ilgili henüz acil eylem planları yok! 153’ten arayacağınız ilgili personel, caretta caretta kaplumbağası ile ilgili ne yapacağını bilmemekle birlikte, doğru yönlendirme de yapamıyor ve geçici koruma ile ilgili bilgi sahibi değildir. Didim Belediyesine de Caretta Caretta kaplumbağaları için acil eylem planlamasını yapmalarını öneriyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Muhabir: HÜSEYİN ÇALIŞKAN