Toplantıda, Didim’in güzellikleri ele alınarak, nasıl işlenebileceği konuşuldu.

Didim Ticaret Odası’nın TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile birlikte Didim’in ekonomisine yön veren; turizm, kentleşme-gayrimenkul, tarım ve tarıma dayalı büyüme konularında gelişilebilmesi için düzenledikleri projenin çalıştay toplantısı gerçekleşti. Yalı Caddesi üzerinde bulunan bir otelde düzenlenen toplantıya Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Garnizon Komutanı Albay Ali Saçan ve eşi, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay ve Yardımcısı Aydan Aşık Turgut, DidimTicaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş ve yönetimi, kurum amirleri, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katılım gösterdi.

Didim Hikayesini Ariyor Calistayi Yapildi 475405 E09F1Ec06069F2424Bd5333F94Cee9Ae

“PLANIN DEĞİL PİLAVIN ÖNEMLİ OLDUĞUNU ÖĞRENDİK”


Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş, Didim’in bizler kadar şanslı olmadığını dile getirerek, “Didim’i tasvir etmeye kalksak bir tarafından Menderes Deltasının verimli ovaları, bir tarafında Beşparmak Dağları ve Bafa Gölü, bir tarafıyla Ege Denizi'nin güzel mavilikleri, Didim Antik Kenti ve Apollon Tapınağı'nın ev sahibi, Thales'in, Milet’in ve felsefeci kurucularının ev sahibi Didim. Diğer yanıyla tasvir etmeye kalksak Herodot'un deyimiyle, ‘Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü Aydın’ veya Evliya Çelebi'nin deyimiyle ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akan güzel Aydınımızın incisi. Aslında Didim bizleri ağırlamakla bizlerin ne kadar da şanslı olduğunu anlatmak için bu tasvir yaptım. Bizler Didim’de bulunmaktan dolayı çok şanslıyız. Bu kadar tarih, bu kadar doğa, bu kadar imkan, bu kadar güzellik. Ama acaba tarihin bu kesitinde bizleri Didim ağırlamaktan dolayı şanslı mı? Bence Didim bizim kadar şanslı değil. Bugün aslında neden şanslı olmadığını ve onu şanslı hale getirmeyle ilgili sorumluluklarımızı, yükümlülüklerimizi, çözümlerini konuşmak için buradayız. Yarım asır önce, tarihi ve Didim'in doğasına dokunmadan aslında bir imkan olsa Didim'e yeni dönemde yaptığımız bütün yapıları yıksak ve tekrar planlasak diye konuşmuştum. Çeyrek asır sonra aynı duygularla karşınızdayım. Duygularımda bir değişiklik yok ama düşüncelerimizde çok değişiklik oldu. Bizim ülkemizde planlama ve tasarlama yapılarak büyük değişikliklerin olamadığını zaman bize öğretti. Planın değil ama pilavın çok önemli olduğunu zaman bize öğretti.” İfadelerine yer verdi.

Altınkum Yazarlar Festivali programı belli oldu Altınkum Yazarlar Festivali programı belli oldu

Didim Hikayesini Ariyor Calistayi Yapildi 475405 Ddfbd2Fe08981A39Faee50C2781A6015

“BİR ŞEHRİN TARİHİ ONUN KİMLİĞİNİ BELİRLER”


Bir şehrin korunabilmesi için binalara değil de, yeşil alanlara önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, “Bir şehrin tarihi, onun kimliğini belirler. Tarih boyunca şehirler, medeniyetlerin izlerini taşıdı. Antik çağlardan modern döneme kadar, her dönemde şehirler, insanlığın gelişimine tanıklık etti. Dünya tarihine bakıldığında; Bu coğrafya içerisinde yer alan M. Ö. 4. Yüzyılda inşa edilen Milet ve Priene Antik kentleri planlı şehirler olarak kabul edilirler. Bu şehirler, içerisinde yer alan Mimarlık literatüründeki kent planlaması, tiyatro yapısı, kutsal yol, ara ve ana cadde gibi uygulamalar ve yağmur suyu kanalları ile modern kentleşmenin örnek kentleri olarak gösterilirler. Ancak, tarihi korurken, geleceği göz ardı etmemeliyiz. Geleceğe dönük olarak şehir planlaması, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yaşanabilirlik gibi kavramları içermelidir. Sürdürülebilir bir gelecek için, doğal kaynakları ve yeşil alanları koruyan, geri dönüşümü ve çevreyi düşünen planlamalar yapmalıyız. Erişilebilirlik, herkesin şehir olanaklarından eşit şekilde yararlanabilmesini sağlamalıdır. Ve en önemlisi, yaşanabilirlik; insanların mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilecekleri ortamlar oluşturmalıyız. Ayrıca, teknolojinin getirdiği imkanları kullanarak şehirleri daha akıllı ve yaşanabilir hale getirmeliyiz.” dedi.

Didim Hikayesini Ariyor Calistayi Yapildi 475405 A986Bfb88Fe26829E5Aec606631A3D79

“DİDİM BAŞLI BAŞINA BİR DEĞER”


Didim’in var olan hikayesinin ortaya çıkarılması gerektiğini dile getiren Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, “Bizim eğer Didim'de bir hikayemiz olmasaydı oturup hep beraber onu yazmamız gerekirdi. Ama ne mutlu bize ki Didim'in kendi hikayesi var. Apollon’u var, Mileti var, Didim başlı başına bir değer. Dolayısıyla bizim yapmamız gereken bu hikayeyi doğru işlemek, bu hikayeyi dünyaya doğru tanıtmak. Şöyle bir örnek vermiştik daha önce, Didim şu anda bir inci. Biz bu inciyi mevcut haliyle de pazarlayabiliriz. İnci kıymetli bir malzeme, satılır. Biz o inciyi işlersek, bir küpe haline getirirsek o zaman o inciye değer katmış oluruz. 10 lira olan incimizin değeri 1000 liraya, 100.000 liraya çıkar. Ama biz o inciyi vermedik tablosuna işler, İnci Küpeli Kız’ın kulağındaki inci haline getirirsek bizim incimiz paha biçilmez bir inci haline gelir. Dolayısıyla Didim'le ilgili ne yapacağımıza bizler beraberce karar vereceğiz. Didim'i bir inci olarak tutmaya devam mı edeceğiz yoksa bir efsane haline mi getirip paha biçilmez bir değere mi taşıyacağız?” ifadelerini belirtti.
Program devamında konuşmacı Doktor Cem Kınar, "Gelecek Turizm"de konusunu anlattı. Dünyanın değiştiğini anlatan Kınar, geleceğin iklimlerle değişeceğini ve bu durum için şuandan plan yapılması gerektiğini söyledi. Sürdürülebilir yaşam kriterlerinin yanı sıra dijital dönüşüm ile bu sürecin daha kolay ilerleyebileceğini vurgulayan Kınar, sürdürebilirlik kriterlerinin 17 tane olduğunu ve bu durumlara uyulması gerektiğini vurguladı. Ülke genelinde yalnızca 2 ilçe belediyesinin sürdürülebilirlik kurallarına uyduğunu söyleyerek, ülke çapında insana yakışır bir sürecin işlemediğini Kınar, bu süreçlerin en önemlisinin dijital süreç ile başladığını açıkladı. Bilgilendirme ile devam eden program, sonuç değerlendirmesi ile sona erdi.

Muhabir: Hüseyin Çalışkan