Teknolojiden birçok alanda yararlandığımız gibi deprem konusunda da yararlanabiliriz. Deprem öncesi ve sonrası olmak üzere farklı alanlarda teknolojiyi kullanabiliriz.
Deprem öncesinde ne kadar çok teknolojiyi, bilimi kullanırsak, deprem sonrasında o kadar az kullanılıyor.
Teknoloji kullanımı en başta, insan hayatını kolaylaştırma ve maliyetlerin azaltılması üzerine kuruludur. Deprem konusunda ise ilk amaç insan hayatını korumaktır, daha sonra da işin ekonomik boyutu gelmektedir. Ekonomik boyut demişken de aslında deprem öncesi yapılacak küçük harcamalar, deprem sonrası büyük maliyetleri ortadan kaldırıyor. Tabii ki hiçbir mali konu, insan hayatından daha önemli değildir. Ancak 3 kuruş daha fazla kazanmak ve kazandırmak için sistemin dişlileri içerisinde birçok kişi ne yazık ki usulsüzlüklere göz yumuyor.
Deprem öncesinde yapılacak işlere bakılırsa sağlam, bilimin ışığında çalmadan ve kaliteli malzeme ile binalar yapılmalı. Önce bunu sağlamalıyız. Sonrasında diğer konulara gelmeliyiz. Müteahhit için malzemeden çalmış ama inşaatı da yapıyor dememeliyiz.
Bina yapılırken ayrıca zemin etüdünün iyi yapılmış olması, zeminin yapısına göre farklı tekniklerin kullanılması gerekmektedir.
Uygun katlı binaların yapılması da kritik diğer bir etmen.
Sağlam binalardan sonra, bu binalar için kolon kesme konuların önüne geçilmesi gerekmektedir.
Daha önce yapılmış binaların kontrollerinin yapılması, gerektiği durumda ise güçlendirme ya da tamamen yıkıp yeniden yapılması sağlanmalı. Binaların içinde oturan vatandaşların da maddi manevi mağdur edilmemesi de çok önemli.
Sağlam binalar yaparken de bilim insanlarının önerdiği sismik izolatörlerin kullanılması gibi teknolojiden yararlanmalıyız. Deprem sırasında binanın salınımını azaltan önemli bir teknolojik gelişme. Bizim gibi deprem ülkesi olan Japonya’da bolca kullanılmaktadır. Türkiye’de devlet hastanelerinin inşasında, mevzuatta zorunlu tutulmuştur ve bu sayede bazı hastaneler depremden etkilenmemiştir. Maliyet olarak ise sadece ekstra %10’luk fark çıktığı belirtilmektedir.
Deprem sonrasına gelirsek de özelikle arama kurtara çalışmalarında ısıya duyarlı termal kameralar da yaygın kullanılan ekipmanlardandır.
Bilimin ışığında, bilim insanlarının yönlendirmeleriyle doğal afetlerden en az hasarla çıkabiliriz. Bilimin egemen olduğu bir Türkiye dileğiyle...