Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden birisi olan Koçarlı’da pamuk üretimi yapan çiftçiler, sezona kötü bir giriş yaptı. Havanın mevsim normallerinden önce ısınması nedeniyle çiftçiler, pamuk ekimi için tarlalara erken indi. Erken ekilen pamuk bitkilerini ise havanın akşamları soğuması vurdu. Sıcaklığı seven ancak soğuk hava sebebiyle zarar gördüğü tahmin edilen binlerce dönüm pamuk bitkisinin gelişimi durdu. Pamuktan vazgeçmeyen, ikinci, hatta üçüncü defa pamuk ekimi yapmak zorunda kalan çiftçiler, ciddi anlamda zarar etti.

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, pamuk tarlasını bozan çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Zarara uğramasına rağmen üreticinin pamuk ısrarının devam ettiğini belirten Başkan Güneş, “İlçemizde bu sezon 75 bin dönüm alanda pamuk ekili. Çiftçilerimizden bize gelen bilgiye göre yüzde 15’lik kısımda pamuğun gelişimi durdu. Bunun mevsimsel nedenlerden dolayı olduğunu tahmin ediyoruz. Gelişimi duran pamuk alanlarını, çiftçilerimiz bozmak zorunda kaldı. Bozduğu pamuk alanlarına çiftçilerimizin büyük bir kısmı yine pamuk ekti. Az da olsa pamuktan mısıra dönenler oldu. Çiftçilerimizin sezona binlerce liralık zararla girmesinin üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi.

‘Kaya Premium’ yeni yerinde hizmete açıldı! İncirliova’nın yeni gözdesi olacak... ‘Kaya Premium’ yeni yerinde hizmete açıldı! İncirliova’nın yeni gözdesi olacak...

E 471850 B993B17B122630A65Dd31Ae4E3242Db9

“TOPRAĞIN ISINMASI ZAMAN ALDI”

Pamuk alanlarının bozulmasının nedeninin hava şartları olduğunu tahmin ettiklerini yineleyen Başkan Güneş, “Havanın sıcak olmasından dolayı çiftçilerimiz pamuğu erken ekti. Gündüzleri her ne kadar sıcak olsa da akşamları serin, hatta soğuk geçiyor. Hava ısınsa da toprağın ısınması biraz zaman aldı” ifadelerini kullandı.

Muhabir: EMRAH DİNÇER