Aydın Tarım ve Orman Müdürlüğü, insan sağlığı ve tarımsal ihracatın korunması amacıyla yürütülen Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı kapsamında önemli bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş başkanlık ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Çalışma Grup Sorumlusu Sadık Ertuğrul ile il ve ilçe müdürlüklerinde görev yapan teknik personeller de katıldı.

SAĞLIKLI ÜRETİM, GÜVENLİ İHRACAT
Toplantıda yapılan değerlendirmede yasaklı veya hatalı pestisit kullanımının önüne geçilmesinin hem halk sağlığının korunması hem de ihracat pazarlarının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı. İl Müdürü İbrahim Altıntaş, konuya ilişkin yaptığı konuşmada, “İlimizde üretimin sürdürülebilirliği, insan sağlığı ve dış pazarlardaki itibarımız açısından bu denetimler kritik önemde. Tüm üreticilerimizin desteği ve hassasiyetiyle sağlıklı ve güvenli gıda üretimine katkı sunmalarını bekliyoruz” dedi.

NUMUNELER ALINACAK
2025 yılı boyunca yürütülecek denetim çalışmaları kapsamında, üretim dönemleri dikkate alınarak 19 farklı üründen toplam 651 numune alınması planlanıyor. Denetime tabi ürünler arasında Şeftali, incir, nar, çilek, portakal, limon, mandalina, erik, üzüm, marul, ıspanak, kiraz, biber, domates, elma, hıyar, enginar, patlıcan, bamya yer alıyor. Denetim programı, yasaklı, tavsiye dışı ya da hatalı pestisit kullanımının tespiti ve önlenmesini hedefliyor.





