KİPAŞ Holding bünyesindeki KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi ve Madencilik İşletmeleri A.Ş. tarafından Efeler’de hayata geçirilmesi planlanan 66 megavatlık JES projesiyle ilgili ÇED sürecinde halkın görüşlerinin alınması amacıyla toplantı düzenlendi.

Kalfaköy, Kocagür ve Gölhisar mevkilerini kapsayan proje kapsamında belirlenen 48 sondaj kuyusu lokasyonunun yanı sıra Doğan, İmamköy, Konuklu, Pınardere, Serçeköy, Umurlu ve Yılmazköy mahallelerinin de projeden doğrudan etkilenmesinin beklendiği proje bölge sakinlerinin tepkisini çekmişti. Toplantı, Kocagür Mahallesi’ndeki Hasmahal Kır Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi. Salonda yöre sakinleri, çevre gönüllüleri ve firma temsilcileri bir araya geldi.

Aydinda Jes Toplantisinda Gerginlik 696575 B5F39A

FİRMA SUNUMU BAŞLAMADAN TEPKİ GELDİ

Firma yetkililerinin proje hakkında sunum yapmak üzere hazırlık yaptığı sırada AYÇED Başkanı Mehmet Vergili söz aldı. Vergili, şirket temsilcilerinin açıklamalarını dinlemek istemediklerini belirterek tepki gösterdi.

Vergili’nin, “Yıllardır bizi kanser ve kalp dolaşım rahatsızlığı ile karşıladınız. Sizin anlatacağınız hiçbir şeyle ilgilenmiyoruz ve dinlemek istemiyoruz” sözleri salondan alkış aldı.

Firma yetkilisinin salondakilere sunumun yapılmasını isteyip istemediklerini sormasının ardından katılımcılar sunuma karşı çıktı. Bunun üzerine firma temsilcilerinin planlanan sunumu gerçekleştiremediği belirtildi.

Aydinda Jes Toplantisinda Gerginlik 696575 9616Ba

SALONDA SLOGAN SESLERİ

Toplantıda yaşanan gelişmelerin ardından çevreciler ve bazı katılımcılar sloganlarla tepkilerini dile getirdi. Salonda “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları yükseldi.
Firma sunumunun yapılamadığı toplantıda daha sonra kentte çevre çalışmalarıyla bilinen isimler söz alarak JES projesine ilişkin görüşlerini paylaştı.

Aydinda Jes Toplantisinda Gerginlik 696575 77E8E2

“ADÜ’NÜN 342 METRE YAKININDA AMA KONUŞULMADI”

Toplantıda konuşan çevreci kimliğiyle tanınan Avukat Akın Yakan ise projenin Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’ne olan mesafesine dikkat çekti.
Yakan, üniversite yönetimine yönelik eleştirisini şu sözlerle dile getirdi:

Başkan Çerçioğlu, ateş savaşçılarını unutmadı
Başkan Çerçioğlu, ateş savaşçılarını unutmadı
İçeriği Görüntüle

“ADÜ’de bir çevre toplantısı yapıldı, fakat bu toplantıda ADÜ Hastanesi’nin 342 metre uzağında yapılması planlanan jeotermal santrali hiç konuşulmadı. Bu durum anlaşılır bir durum değil.”

Aydinda Jes Toplantisinda Gerginlik 696575 C21A44

48 SONDAJ KUYUSU PLANLANIYOR

Efeler’deki proje kapsamında 48 sondaj kuyusu lokasyonunun belirlendiği, planlanan JES’in 66 megavat kapasiteye sahip olmasının öngörüldüğü bildirildi.

Proje alanının Aydın Adnan Menderes Üniversitesi yerleşkesine yaklaşık 342 metre ve Kocagür Mahallesi’ne de yakın mesafede bulunduğu ifade edildi. ÇED süreci kapsamında düzenlenen toplantıda bölge sakinleri ile çevrecilerin görüş, talep ve önerilerinin alınması amaçlandı ancak toplantıda firma yetkilileri direnişle karşılaştı.

Muhabir: KAZIM YÖRÜKCE