27 Mayıs Darbesi’nin 64. yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ile Üniversitemiz Dezenformasyonla Mücadele Topluluğu iş birliğinde hazırlanan “Darağacında Hakikat: 27 Mayıs” adlı panel, Atatürk Kongre Merkezi İsa Bey Salonu’nda gerçekleşti.

Aydın'da Hafta Sonu Hava Durumu Nasıl Olacak! Meteoroloji Açıkladı... Aydın'da Hafta Sonu Hava Durumu Nasıl Olacak! Meteoroloji Açıkladı...

Aydinda 27 Mayis Paneli 473945 2953B9827Ac13D936587255B3Fb40B16
ADÜ ev sahipliğinde gerçekleşen panele, Aydın Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Aydın Milletvekili Seda Sarıbaş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Vali Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Ertekin, Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemal İyem ve Prof. Dr. Erkan Salan, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol, fakülte dekanları, il müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile davetliler katıldı. Moderatörlüğünü Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş’ın yaptığı panelde, Gazeteci-Yazar Nasuhi Güngör, Gazeteci-Yazar Hikmet Genç ve Gazeteci-Yazar Taceddin Kutay konuşmacı olarak yer aldı.Tarihsel olayları daha iyi anlamak, dersler çıkarmak ve demokratik değerleri pekiştirerek geçmişteki hataların tekrarlanmaması adına farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen panelde konuşmacılar, 1960 yılında yanıltıcı ve manipülatif haberler sonucu halkın yanlış yönlendirilmesi ile Adnan Menderes’in idamına uzanan sürece değinerek darbenin sebepleri, süreci ve sonuçları hakkında bilgi verdi.

Aydinda 27 Mayis Paneli 473945 5B5336060B78Ddfdf6Eab4B4Cdfe816C

DARBENİN ÜLKEYE ETKİSİ


Adnan Menderes ve ailesinin hayatlarından kesitlerin anlatıldığı panelde, 27 Mayıs 1960 Darbesi’ne götüren siyasi, ekonomik ve toplumsal nedenlere değinilerek Menderes ailesinin darbe öncesi ve sonraki süreçleri hakkında bilgi verildi. Panelde ayrıca darbenin nasıl planlandığı ve uygulandığı, o dönemdeki askeri ve siyasi aktörler, darbe sonrası kurulan Milli Birlik Komitesi ve alınan kararlar, idamlar ve yargılamalar hakkında da bilgi verilerek darbe döneminde yaşananlara tanıklık eden kişilerden anekdotlar ve kişisel deneyimler aktarıldı. 27 Mayıs Darbesi’nin Türkiye'deki diğer darbeler üzerindeki etkisi ve genel olarak Türkiye'nin demokrasi tarihine katkıları ve zararları üzerinde durulan panelde, toplumun bilinçlenmesi, yanlış haberler doğrultusunda oluşabilecek dezenformasyon ve bilgi kirliği ile mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Panel, Vali Yakup Canbolat, AK Parti Aydın Milletvekili Seda Sarıbaş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent ve Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol tarafından panelistlere teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.

Aydinda 27 Mayis Paneli 473945 F716D20F6Fa311Bcc55A163C97Ad4E2D

Kaynak: HABER MERKEZİ