Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) pilot köylerde her yıl uyguladığı “Leyleği ilk görene 1 çuval un” kampanyası bu yıl da devam etti. Avşar, Yeşilköy, Nalbantlar, Pamukçular ve Özbaşı köylerinde ilk gelen leyleği görüp haber verenlerin unları dağıtıldı. Leyleklerin korunması için farkındalık yaratmak, sulak alanlara ve çevre kirliliğine dikkat çekmek için derneğin yürüttüğü kampanyaya dernek üyeleri katkıda bulunuyor. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, leyleği köylerinde ilk görenlere un bağışı yapan üyelerine teşekkür etti. Avşar’a gelen ilk leyleğin ayağında TATD kodlu halkayı tespit edildi. Bu leyleğin Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve EKODOSD işbirliğiyle yapılan halkalama çalışmaları sırasında nerede takıldığı üniversite kayıtlarından belli olacak. Geçtiğimiz yıl 40 yıl aradan sonra Gökçealan köyüne ilk defa bir leylek gelmişti. Bu yıl tekrar gelip gelmeyeceği merak ediliyordu. Köye tekrar bir leylek gelerek geçtiğimiz yıl hazırlanan platformlu yuvayı sahiplenirken yuvaya leyleğin eşinin de gelmesi bekleniyor. Bu yıl gelip gelmeyeceğini merak eden Gökçelalanlılar yuvaya tekrar leylek gelince çok mutlu oldu.

‘Lütfi Suyolcu’ tarihi Kervansaray’ın gölgesinde anıldı ‘Lütfi Suyolcu’ tarihi Kervansaray’ın gölgesinde anıldı

Leylekler Aydina Akin Ediyor 453163 3653F01456Ec8139Ddf552831B5E8553

ATIK MADDELER TEHDİT EDİYOR

Toplum olarak en çok sevilen ve görüldüğünde en çok mutlu olunan kuşların başında leyleklerin geldiğini dile getiren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, leyleklerin korunması için uyarıda bulundu. Sürücü, “Leylekler yumurtadan çıkan yavruların çalılardan yaralanmasın diye, çöplerin ve plastiklerin fazla olmadığı eski dönemlerde yuva içlerine daha çok saman, bitkisel malzeme taşıyarak bu önlemi alıyorlardı. Ancak günümüzde yoğun bir şekilde yaşanan çevre ve plastik kirliliği gibi atık maddeler, kütlesel olarak daha kolay taşınması ve yuvayı daha çabuk doldurması açısından leyleklere cazip gelmektedir. Ancak bu durum ciddi bir sorun yaratmakta yavru leyleklerin yaralanmalarına, uzuvlarını kaybetmelerine ve hatta ölümlerine yol açtığı görülmektedir” diyerek doğaya çöp atılmaması çağrısında bulundu.

Leylekler Aydina Akin Ediyor 453163 7E2Aef43B73Ecf1E63A2B626Dc9Defd3

LEYLEKLER FAYDA SAĞLIYOR

Leyleklerin yoğun yaşadığı bölgelerde arazide görülen çöplerin ve plastik atıkların, özellikle hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde plastik saman iplerinin toplanması leyleklerin hayatını kurtaracağını ifade eden Sürücü, “Bir leylek ailesinin bir üreme döneminde kurbağa, balık, yılan yediği gibi, binlerce böcek, çekirge, danaburnu ve benzeri tarım zararlısını da temizlediği için, çiftçilere çok önemli fayda sağlamakta” diye konuştu.

Leylekler Aydina Akin Ediyor 453163 9A98Ca9C842C266Ba5736Af302368Ed4

Kaynak: HABER MERKEZİ