Ali Mahir Başarır, Gökhan Günaydın ve Murat Emir imzalı teklif, İş Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklifin amacı, asgari ücretle çalışanların satın alma gücünü korumak, en düşük emekli aylıklarını artırmak ve küçük esnafa destek sağlamaktır.

Teklifin genel gerekçesinde, Türkiye'deki çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretle geçinmek zorunda olduğu ve emekli olan vatandaşların yaşam koşullarını sürdürmekte zorlandığı vurgulanmıştır. Bu nedenle, teklifle ekonomik olarak zor durumda olan kesimlere destek sağlanması amaçlanmaktadır.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden etkilenen toplumsal grupların başında ücretliler, küçük esnaf ve emekli vatandaşların geldiği kaydedilerek TÜİK'in enflasyon oranlarını eksik hesapladığı ve yüksek enflasyon olmasına rağmen asgari ücretin yılda bir kez belirlenmesinin işçilerin satın alma güçlerinde erimeye yol açtığı kaydedildi.

Başkan Arıkan, Çerçioğlu’nu ağırladı Başkan Arıkan, Çerçioğlu’nu ağırladı

Merkez Bankası'nın tahminlerine göre enflasyonun yıl sonunda en iyi olasılıkla yüzde 36 düzeyinde olacağı hatırlatılarak emekli, dul ve yetim yurttaşların büyük bölümünün asgari ücretin altında aylık aldığına ve emeklilerin tamamına yakınının yoksulluk sınırı altında gelire sahip olduğu vurgulandı.

Asgari Ucretin 3 Ayda Bir Artirilmasi Icin Chpden Kanun Teklifi 465644 Ed813480D8De33Dc71B83C86E70431E1

''Esnaf işçinin ücretini ödeyemeyecek durumda''

Küçük esnafın Devlet desteğinden yoksun bırakıldığı şu sözlerle işaret edildi:

"Özellikle sadece kendi çalışan veya yanında bir ila üç işçi çalıştıran esnafımız, kriz nedeniyle artan maliyetleri karşılayamadığı gibi çalıştırdığı işçilerin ücretlerini bile ödeyemez hale düşmüştür. Krizin faturasını bütün ağırlığıyla hisseden küçük esnafımızın, teşvik, destek ve hibe krediler yoluyla desteklenmesi gerekir. Ne yazık ki halktan kopmuş olan iktidarın neo-liberal ekonomi politikaları uygulamadaki ısrar ve inadı yüzünden esnaf kepenk kapatmaya başlamıştır."

Kaynak: HABER MERKEZİ