Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarını önlemek amacıyla 1 Ocak 2025’te zorunlu hale gelecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) hakkında UTTS Taşıt Montaj Firmalarına yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan KDV açıklaması Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan KDV açıklaması

Yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın yaklaşık 8 milyonu, kiralama, işletmeye kaydetme veya işte kullanma yoluyla akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet veriyor. 5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile söz konusu taşıt gruplarına UTTS'ye dahil olma zorunluluğu getirildi.

GİDER GÖSTERİLEMEYECEK

Aksi halde, Tebliğe göre 1 Ocak 2025’ten itibaren söz konusu taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi beyanlarında gider olarak gösterilemeyecek.

2024 SONUNA KADAR TAKILMASI ZORUNLU

UTTS Tebliği 5 Ekim 2023 tarihli Resmî Gazete’de daha önce yayınlanmıştı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayınlanan ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne göre kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunluluğu getirildi. Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin ise 31 Aralık 2024 tarihine kadar akaryakıt istasyonlarında en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı taktırmaları zorunlu hale geldi.

TEBLİĞ İLE BELİRLENMİŞTİ

Sistemin kurulum ve işletim esasları, yetkili firma işlemleri ve UTTS kullanılarak yapılacak akaryakıt satışlarında belge düzeni de 5 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan tebliğ ile belirlenmişti.

USULSÜZ FATURA UYGULAMASINA SON

Araçların yakıt depo girişine takılacak olan 'Taşıt Tanıma Birimi' (TTB) adlı elektronik etiket cihazında dijital olarak saklanan plaka bilgisi, akaryakıt alımı sırasında yakıt pompa tabancasına takılı 'Taşıt Tanıma Okuyucu' cihaz tarafından otomatik olarak okunacak ve güvenli bir şekilde Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaza iletilerek işlenecek. Böylece, akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak entegre edilecek. UTTS sayesinde, taşıt plakalarının sisteme elle girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulamaları da engellenecek.

KULLANILAMAZ HALE GELECEK

TTB'ler araçtan söküldüğünde kullanılmayacak ve yeniden taktırılması gerekecek. Ayrıca taşıtların sahiplik ve/veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda da taşıtlara yeni TTB takılacak.

Akaryakit Pompa Benzinlik 2073422

YETKİLENDİRİLMİŞ FİRMALAR TARAFINDAN YAPILACAK

'Taşıt Tanıma Birimi' cihazının taşıtlara montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilmiş olan Taşıt Montaj Firmaları tarafından gerçekleştirilebilecek. Bu kapsamda, Motorlu Taşıt Yetkili Servisleri, Motorlu Taşıt Özel Servisleri ve Taşıt tanıma ve/veya taşıt takip sistemleri montaj servisi firmaları, UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olmak için başvurabilirler.

VERGİ KAÇAĞI ÖNLENECEK

Akaryakıt harcamalarını vergi mükellefi statüsünde olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından gider olarak beyan eden taşıtların UTTS'ye geçme zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak, bu kapsama girmeyen taşıtlar isteğe bağlı olarak UTTS'ye kayıt yaptırabileceklerdir. Yeni sistemle birlikte yıllık yaklaşık 15 milyar Türk Lirası'nı bulduğu tahmin edilen vergi kaybının önlenmesi hedeflenmektedir.

Editör: Ömer Araz