1 Ocak itibariyle Türkiye'de uygulamaya konulan karekod sistemi, araç trafiğini daha düzenli ve güvenli hale getirirken vatandaşlardan olumlu geri dönüşler aldı. Bu yenilik, sahte plaka kullanımını da önlemeyi amaçlıyor.

1580707188082 Istanbulda Yari Yil Tatili Bitti Trafik Yogunlugu Yasaniyor 1 2077 Dhaphoto 4 4 1

Yeni uygulama, tescilli plakaların tamamını kapsayacak şekilde tasarlandı. Hem mevcut plakalar hem de yeni tescil edilen plakalar bu kapsamda değerlendirilecek. Karekodlar, araçların seri numarası, üretim yeri ve tarihi gibi önemli bilgilerin erişimini kolaylaştıracak ve 12 haneli seri numaraları içerecek.

Rekabet Kurumu Ikinci El Otomobil Satis Sirketlerine Sorusturma Acti

Araçlar Etkin Bir Şekilde Takip Edilecek

Bu sayede, araç kayıtlarının daha etkin bir şekilde takip edilmesi sağlanacak ve sahte plaka kullanımı gibi suçların önlenmesinde büyük bir rol oynayacak. Plakanın okunurluğunu engelleyecek şekilde değiştirilmesi veya sahte plaka kullanımı durumunda ağır para cezaları uygulanacak. Plakanın okunurluğunu engelleyenlere 2.647 TL'ye kadar, sahte plaka kullananlara ise 32.170 TL'ye kadar ceza verilecek.

1 Hsj G X X

Memnuniyetle Karşılandı

Güvenliğin ön planda olduğu bu yeni uygulama, ekspertiz firması yetkilileri, galericiler ve vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. 2018 yılında ABD'de sınırlı araçlarla test edilen dijital plaka uygulaması, 2022 yılında California'da yasal olarak hayata geçirildi.

24295 2 2


 

Kaynak: HABER MERKEZİ