Artık aracınızda bu önemli malzemeyi bulundurmazsanız ceza ödemeye hazır olun. Trafik güvenliğinizi ve canınızı korumak için hayati önem taşıyan bu malzeme, artık zorunlu hale geldi.

Ekran Görüntüsü 2024 05 14 172457

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Yeni Düzenlemesi

Gelir İdaresi Başkanlığı, trafikteki araçlar üzerinden elde edilen vergi gelirlerinin daha etkin toplanabilmesi amacıyla yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, akaryakıt satın alımlarında kullanılacak yenilikçi bir sistem geliştiriliyor.

Ege Denizi'nde korkutan deprem Ege Denizi'nde korkutan deprem

Yakında Zorunlu Olacak Sistem: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi

1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girmesi planlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kapsamında, tüm araç sahiplerinin yakıt depolarına 'Taşıt Tanıma Birimi' (TTB) yerleştirmeleri zorunlu olacak.


Bu cihaz sayesinde, akaryakıt istasyonlarında elle yapılan plaka kaydı gerekmeyecek, araç plakaları otomatik olarak kaydedilecek ve yakıt dolum işlemleri elektronik sistemler üzerinden otomatik olarak gerçekleştirilecek.

Ekran Görüntüsü 2024 05 14 171524

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Nedir?

Taşıt Tanıma Birimi (TTB), yakıt depolarına yerleştirilen ve Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin bir parçası olarak kullanılan bir elektronik cihazdır. Bu birim, araç plakalarını tanıyarak akaryakıt istasyonlarında yapılan dolum işlemlerini otomatikleştirmeye ve vergi gelirlerinin etkin bir şekilde toplanmasına yardımcı olur.

TTB Nasıl Çalışır?

TTB, araç sahibinin yakıt deposuna monte edilir ve özel bir tanıma teknolojisi kullanarak araç plakasını algılar. Yakıt dolum işlemi başladığında, TTB otomatik olarak aracın plakasını tanır ve bu bilgiyi merkezi bir veritabanına ileterek dolum işlemini kaydeder. Bu sayede, manuel olarak plaka kaydı yapılmasına gerek kalmadan yakıt satışı gerçekleştirilir ve vergi gelirlerinin kaydı otomatik olarak tutulur.

Kaynak: HABER MERKEZİ