Türkiye otomotiv pazarında son dönemde pek çok marka, kredi, takas desteği ve nakit indirimi gibi kampanyaları artırırken, ikinci el piyasasında da fiyatlar dengelenme sürecine girdi.

1716806009276 Thumbs B C 013 D 688 D 7 Cd 90 A 893374 F 73 Ac 7 Ff 827 A

Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemler sayesinde, ikinci el piyasasındaki aşırı yüksek fiyatlar normalleşti. Otomobillerin "yatırım aracı" olarak görülme cazibesini yitirmesiyle, gerçek alıcılar ve otomotiv markaları baş başa kaldı. Geçen yılın ikinci yarısından itibaren yaşanan bu gelişmeler, yeni ekonomi programının da desteğiyle fiyatların dengede kalmasını sağladı.

Birçok otomotiv markası, sıfır araçlarda kredi, takas desteği ve nakit indirim kampanyalarına başladı. Bazı bayiler, liste fiyatlarının altında satış yaparken, indirim oranları yüzde 20’ye ulaştı. Sıfır araçlarda 100-300 bin lira arasında indirim uygulayan markalar bulunuyor. Ayrıca, nakit indirimlerin yanı sıra markaların finansman kampanyaları da devam ediyor.

1716806007292 Thumbs B C D 89 Aee 11 Cd 5 A 03625834 F 6 E 9 Aa 4 Fdb 8

İkinci el araç pazarında ise Indicata'nın raporuna göre, Nisan ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,73, yılbaşından itibaren ise yüzde 2,24 arttı. Bu artış, piyasadaki dengelenmeye işaret ediyor. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, yıllık siparişlerin bayilerde birikmeye başladığını ve bu nedenle bayilerin çeşitli kampanyalar düzenlediğini belirtti. Ertemel, fiyatların yılın ikinci yarısında biraz daha artmasını beklediklerini ifade etti ve kampanyaların yıl sonuna kadar devam edeceğini öngördü.

Altınkum Yazarlar Festivali programı belli oldu Altınkum Yazarlar Festivali programı belli oldu

Ertemel, Avrupa Birliği'nin ‘Genel Güvenlik Yönetmeliği’ kapsamında, GSR tescili olmayan araçların satışına 7 Temmuz'dan itibaren izin verilmeyeceği haberlerini de takip ettiklerini belirtti. Bayiler ve distribütörler, ellerindeki araçları hızla satmak için çeşitli kampanyalar düzenliyor. Ertemel, bu araçların belirtilen tarihe kadar satılamaması durumunda, bayilerin araçları kendilerine faturalayıp kiralama yöntemiyle veya 6 ay-6 bin kilometre şartı oluştuktan sonra satabileceklerini düşündüğünü söyledi. Türkiye otomotiv pazarında yıl sonunda 900-950 bin adetlik satış hacmi beklediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ