KOSGEB’in 5 milyar TL bütçeli yeni programını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pandemiden etkilenen, imalat sektörlerinde çalışan Mikro Ve Küçük Ölçekli İşletmeler ile teknoloji tabanlı start-up’ların desteğe başvurabileceğini, “Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz olacak şekilde bu destekten faydalanacaklar.” dedi.
Belirlenen sektörlerde şartları taşıyan mikro veya küçük işletmeler, 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren e-Devlet üzerinden KOSGEB aracılığı ile başvurularını yapabileceklerdir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılmalarında yer alan destekten ana başlıklar halinde kimlerin faydalanabileceği ise;
İmalat Sektöründe Faaliyet Gösteren Mikro Ve Küçük İşletmeler,
Teknoloji Alanında Faaliyet Gösteren Start-Up’lar’dır.
Yararlanma kriterleri ise; Covid-19 öncesi faal olan, gelir kaybına uğramış, istihdamını muhafaza eden ve nakit akışı bozulmuş Mikro ve Küçük İşletmelerdir.
Programın bütçesi 5 Milyar TL olarak açıklanmıştır. Destek üst limiti ise;
Mikro İşletmelerde 30 bin lira,
Küçük İşletmelere 75 bin lira olarak belirlenmiştir.
İlave destek olarak da 2017’den sonra kurulmuş ve yenilikçi faaliyetlerde bulunanlara 25 bin lira ilave destek programa dahil edilmiştir.
Mikro Ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Bileşenleri,
Birinci Bileşende; imalat sektöründeki Mikro Ve Küçük İşletmeler “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
İkinci Bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan ve imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren genç yenilikçi Mikro Ve Küçük İşletmeler “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
Yani İmalat Sektöründe faaliyet gösteren Mikro Ve Küçük İşletmelerden 2017 ve sonrasında kurulan İmalat, Bilgisayar Programlama ve Bilimsel Ar-Ge sektöründeki yenilikçi genç Mikro Ve Küçük İşletmelerde başvurabileceklerdir.
Söz konusu işletmelerde gelir kaybı, pandemiden sonra verilen KDV beyannamesi üzerinden yüzde 25 olarak belirlenmiştir.
Destek finansmanına erişimi ve geri ödemesi ise faizsiz geri ödemeli ve teminatsız olup, 3 yıl ödemesiz 2024 yılından itibaren 4’er aylık dönemler halinde 6 taksit olarak ödenecektir.
Başvurular e-Devlet üzerinden KOSGEB aracılığı ile yapılacaktır. Ali Rıza EFE
Mali Müşavir