“Yeni vergi reformu paketinden lüks konutu olan vatandaşları üzecek haber çıktı. Yasa tasarısında pakette bir değişiklik olmaması halinde 5 milyon liradan daha değerli konutlar için emlak vergisinin yanında ek olarak Değerli Konut Vergisi alınacak.”
* * *
Emlak satışı ile ilgilenen siteler bu haberin ardından hemen hangi ilde kaç konut var açıkladı.
* * * Bu tablo Aydın adına çok fazla gurur verici değil aslında. 30 büyükşehirdeki toplam 6.871 evden sadece 13 tanesi Aydın'daymış.
* * *
318'i İzmir'de, 512'si Muğla'dayken Denizli'nin 0 çekme-si dikkati çeken bir ayrıntı.
* * *
Sosyal medya üzerinden ve çeşitli emlak sitelerinden yaptığım küçük bir araştırma sonucu bu konutların tamamının Aydın'ın, Kuşadası ve Didim ilçelerinde bir tanesinin de Söke Tuzburgazı'nda olduğunu gördüm.
* * *
Bu arada biz satışa çıkmış konutlar üzerinden yorum yapmaya çalışıyoruz. Aslen şu an satışta olmaya daha onlarca milyonluk ev olduğuna da eminim.
* * *
Gelir İdaresinin kayıtlarında Aydın’daki 13 kıymetli evin içinde en değerlisine 12 milyon TL değer biçilmiş. Bu ultra lüks evin yeni vergi paketinde yıllık 120 bin TL daha vergi ödemesi gerekecek. Bir hesapla da ayda 10 binlira daha vergi ödeyecek.
* * *
İşin trajikomik yanı birkaç emlak danışmanının bana ev satmaya çalışmasıydı. 1995'ten beri gazetecilik yapan benim 24 yılda 5 milyonluk bir ev alabilecek kadar para kazanacağıma inanmaları inanın mesleğim adına çok gurur vericiydi. Lakin alamamanın burukluğunu da hissetmedim diyemem…
* * *
Gedikli sosyal medya arkadaşım, aynı zamanda Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün ağabeyim ise günün en güzel yorumunu yaptı. Süleyman bey Karpuzlu'ludur. Yazdığı mesajda, “Bizim Karpuzlu'daki tüm evleri toplasak değeri 5 milyon etmez” dedi.
* * *
Yine zenginin 5 milyon ve üzerinde olan konutu bizim çenemizi yordu (galiba)…