Aydın’ın bilinilirliği en çok olan isimlerinden biridir Selatin. Yıllar önce İzmir-Aydın otoyolu yapılırken 121 milyon dolara mal olan 3 kilometrelik tünele hemen üstündeki Germencik’e bağlı Selatin Köyü’nün adı verilince Aydın’a ait marka değerlerden birisi haline geldi Selatin. Daha sonra Türkiye’de daha uzun ve geniş tüneller yapılmış olmasına rağmen 19 yıl önce hizmete giren 75. Yıl Selatin Tüneli yapıldığında ülkemizin en uzun ve en geniş tüneliydi.
* * *
Hafızamızı kısaca tazeledikten sonra gelelim Selatin Köyü’ne. 43 yaşında ve doğma büyüme Aydınlı olan ben mesleğim dolayısıyla çok gezmekle övünürken bir de baktım ki daha önce hiç bu köye gitmemişim. Defalarca altındaki tüneli kullanan çoğu insanın da bu köyü görmediğine eminim.
* * *
Geçtiğimiz hafta Aydın Büyükşehir ve Germencik Belediyesi’nin Selatin’de bir köy pazarı kurarak hem köyün ziyaretçisini arttırmak hem de buradaki kadınlara yeni iş imkanları yaratmak adına hurdukları Selatin Köy Pazarı’nın açılışına katıldım. Daha yeni başlamasına rağmen tezgahların temizliği, yerel halkın güler yüzü en başta dikkatimi çeken detay oldu.
* * *
Büyükşehirin Çakırbeyli, Kavaklı ve Kemer’den sonra Selatin’de de böyle bir Pazar kurması bilhassa yöre insanına hem iş hem de kazanç veriyor ve yerelden kalkınmanın zemini de hazırlanıyor.
* * *
Çakırbeylili olmam dolayısıyla sürekli görüştüğüm köylülerim artık tüm programlarını ve işlerini köy pazarının kurulduğu güne göre ayarlıyor. Ürün çeşitliliği yaratmak için kafa yoruyor. Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş’le yaptığımız sohbette de Selatin halkını Çakırbeyli Köy Pazarı’na götürerek işlerin nasıl döndüğünü gösterdiklerini belirtmişti. Derslerini iyi çalışmışlar. Ama tüm köy pazarları için ortak sıkıntı araç park yeri. Bu konuda adımlar atılmalıdır.
* * *
Tekrar dönelim Selatin’e…
* * *
800 yıllık bir çınar ağacının etrafına kurulan Selatin göçebe yörüklerin asırlarca geçiş rotası olmuş. 19. Yüzyıldan yerleşik hayata geçen yörüklerin kurduğu Selatin’in adını Zala Hatun’dan aldığı sanılıyor. Zala adı zamanla Selatin adına dönüşmüş olmalı. O yıllarda bölgenin hakimi olan efelerin arasına karışan Zala kadın olduğunu yıllarca gizleyerek efelerle beraber yaşamış. Kadın olduğu anlaşılınca da Selatin sırtlarında vurularak öldürülmüş.
* * *
Selatin’e ismini veren Zala Hatun’dan 150-200 yıl sonra tarih yeniden tekerrür ediyor. Şu an da Aydın’ı bir kadın yönetiyor. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydınlı kadınların kooperatifler kurarak üretim yapmasını destekliyor. Evinin bütçesine katkı sağlayan kadınlar yerel kalkınmada da üstlerine düşen görevi yerine getirmiş oluyor. Onun sayesinde unutulmuş Selatin yeniden canlanacak. Aradaki yolun yapılmasıyla Şirince’ye sadece 7 kilometre olan Selatin güzel bir gezi destinasyonunun tam ortasında kalarak gözde bir belde haline gelecek.
* * *
Tek bir örnek vereyim size. Çakırbeyli Köy Pazarı sayesinde her hafta Çakırbeyli’de hane başına yaklaşık 1-2 bin lira para giriyor. Bundan daha büyük bir mutluluk olabilir mi? Sosyal belediyecilik budur işte.
* * *
Köy pazarları Aydın için çok büyük bir kazanç. Doğal ürünlere ulaşmak isteyenler için doğru adres. Emeği geçen herkese bir teşekkür borcumuz var…