Türk Pop Müziği’ne nice değerler kazandıran ve ülkemizin geleneksel tek müzik yarışması olan Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması 6 yıl aradan sonra yeniden canlanıyor.
Yarışmanın 2013 yılı sonrası iptal edilmesi müzik dünyamızda tepkiyle karşılanmıştı. Aynı tepkiyi Kuşadası halkı da gösterdi ancak dönemin Belediye yönetimi tatminkar bir mazeret göstermeden tek taraflı bir karar almıştı. Şimdi ise seçimler öncesi Kuşadası halkı “Altın Güvercin”e sahip çıktı.
“Altın Güvercin Yaşamalıdır” sloganıyla Belediye Başkan adaylarına gerekli baskıyı kurdular. Diğer tarafta başta besteciler olmak üzere müzik dünyamız ise büyük bir sevinç içinde. Özlenen heyecanın yeniden yaşatılıyor olması büyük bir coşku yarattı.
Yarışmanın dünden bugüne yaşamı hoş bir müzikal yolculuğu içeriyor. Bu güzel ve anlamlı yolculuk 1985 yılının bir Temmuz akşamında Kuşadası’nda başlamış. Kuşadası Festivali’nin organizasyon komitesi, festivalin kapanış yemeğinde gelecek organizasyonları değerlendirirken nitelikli ve geleneksel bir yarışma yaratmanın yalnız Kuşadası’na değil tüm Türkiye’ye yararlı olacağı inancını dile getirmiş. Kuşadası Belediye Başkanı Engin Berberoğlu, sunucu ve TV program yapımcısı Halit Kıvanç, Organizasyon Komitesi Başkanı Ali Rıza Türker, Sanatçılar Timur Selçuk ve Erol Evgin’in yer aldığı bu sohbette, planlanan müzik yarışmasının “beste ağırlıklı” olması ve barışın sembolü güvercinden esinlenerek yarışmanın ismi “Altın Güvercin” olarak belirlenmiş.
1986 yılı başlarında organizasyon sorumlusu Ali Rıza Türker, yoğun araştırmalar ve çalışmalar yaparak hukukçu danışmanlarında katkısıyla “Altın Güvercin Müzik Yarışması’nın bugün 65 maddeye varan örnek şartnamesini hazırladı. Türkiye’de birçok müzik organizasyonuna da yol gösteren Altın Güvercin Şartnamesi, yarışmaya katılacak amatör ve profesyonel müzisyenlere yarışma koşullarını anlattığı gibi, hakları konusunda da uyarmaktaydı.
21 yıl boyunca Türk müzik tarihinde unutulmaz izler bırakan Altın Güvercin Beste Yarışması için son hazırlıklar tamamlandı. İlki 1986 yılında yapılan Altın Güvercin Müzik Yarışması’nda; Fatih Erkoç, Harun Kolçak, Aşkın Nur Yengi, Cem Karaca, Asya, Eda ve Metin Özülkü, İzel-Çelik ve Ercan, Bora Ayanoğlu, Suavi, Burak Uçkun, Mert Ekren, Şebnem Özsaran, Tayfun Duygulu, Işın Karaca, Burak Uçkun, Caner Yemez, Cem Doğangil, Alper Kömürcü, Hale Özbaş, Nilgün Yavaşoğlu gibi birçok önemli müzisyen ödül kazandı.
Kuşadası Belediyesi tarafından 2-7 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Altın Güvercin Beste Yarışması, yenilenen formatı ve zengin içeriği ile Kuşadalılara ve ziyaretçilere kültür ve sanatla dolu 6 gün yaşatacak.
Kuşadası Altın Güvercin Beste Yarışması’nın 7 Eylül’de Kuşadası Amfi Tiyatro’da gerçekleşecek olan finalinde jürisinde yer alacak isimler de belli oldu. Jüride Ali Rıza Türker, İzzet Öz, Işın Karaca, Doğukan Manço, Ali Rıza Binboga, İlhan Şeşen, Armağan Çağlayan, Volkan Severcan, Yusuf Bütünley, Ömür Gedik ve Kuşadası’ndan Murat Sert ile Hüsnü Öten yer alıyor. Altın Güvercin Beste Yarışmasının gelenekselleşen Barış Manço Onur Ödülü ise bu yıl ünlü yorumcu Alpay’a verilecek.
Kuşadası’nı sevmek Kuşadası’nın değerlerine sahip çıkmakla başlıyor. Altın Güvercin marka değeri ve vizyonuyla bu değerlerin en başında geliyor. Kuşadası’nın ve dolayısıyla şehrimizin bu değerini küllerinden yeniden Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.