Gündem

Kuşadası 'Gatronomi' tarihini ADÜ'lü Akademisyen Dr. Sezgin'den dinledi

Kuşadası'nda farklı konu ve konuklarıyla kentin dikkat çeken platformlar arasında gösterilen Kuşadası İlim Meclisi, yılın son toplantısında Gastronomi konusunu konuştu.

Abone Ol

Kuşadası Ticaret Odası (KUTO) seminer salonunda gerçekleşen toplantıya Kuşadası İlim Meclisi Kurucu Başkanı Tarihçi ve Rehber Mahmut Ökçesiz ile meclis üyeleri katılım gösterdi. Gastronomi uzmanı ve ADÜ Kuşadası Davutlar MYO Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Emrah Köksal Sezgin'in, 'Gastronomi Deyince Türkiye! Türkiye Özelinde Aydın ve Diğerleri' ana başlığını taşıyan sunumu ile katıldığı seminer büyük ilgi ile izlendi. Ege bölgesi ve Aydın gastronomisi kapsamında bilgi paylaşımı bulunan Dr. Sezgin, etkinlik sonunda, davetlilerin kendisine yönelttiği sorulara da cevap verdi.

''DÜNYA MUTFAKLARI ARASINDA İLK 3'TE YER ALIYORUZ''

Türk mutfağının, dünya mutfağı sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını anlatan Dr. Sezgin, açıklamasında, ''Osmanlı döneminde, günde 10.000 kişilik yemek yapılan Topkapı Sarayı Mutfakları' bir 'Türk Mutfak Üniversitesi'ydi. Tarhana çorbasından hünkar helvasına kadar, binlerce tarif Osmanlı saray mutfaklarında asırlarca yapıldı ve milyonlarca insana sunuldu. Bu müstesna mutfak Balkanlar'da Üsküp, Ege’de Aydın, Anadolu’da Konya, Suriye’de Halep gibi Türk kentlerinde halen tüm canlılığıyla devam etmektedir. Günümüzde, mutfaklar, gastronomi bilim dalı olarak okullarda öğretiliyor ve dünya mutfakları arasında yemekleriyle ülkemiz ilk üçte yer alıyor. Gaziantep, UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağına ilk giren kentimizdir ve bu kentimiz, 224 tane coğrafi işaretli yemeği ile çok meşhur bir gastronomi şehri olarak tanınmaktadır.'' sözlerin yer verdi.

Aydın gastronomisi hakkında da önemli bilgiler veren Dr. Sezgin, Kuşadası’nın adak yemeği olan 'Bolama' tarifini ve hikayesini de davetlilerle paylaştı. Aydın ve ilçelerini kapsayan , içinde 140 kadar yemek tarifinin yer aldığı “ Aydın Gastronomisi “ adlı kitabından da bahseden Dr. Sezgin, ayrıca, ktabın 3 yıl önce hazırladığını, valilik tarafından az sayıda bastırıldığını ve GEKA sayfasından indirilebileceğini belirtti. Fotoğraf çekimi ile sona eren etlinlik kapsamında açıklama yapan Kuşadası İlim Meclisi Kurucu Başkanı Ökçesiz, etkinlikte emeği geçen isimlere teşekkür ederek, Kuşadası İlim Meclisi'nin, 2026 yılında eski ve yeni üyelerle yoluna devam ederek farklı konu ve konukları Kuşadalılar'la buluşturma devam edeceklerini belirtti.