Türkiye, 31 Mart’ta demokrasi şöleni yaşadı. Yerel seçimlerin ertesi günü ise esnaf ve sanatkarlar, şaka gibi bir güne uyandı. Kredi ve kefalet kooperatiflerinin esnaf ve sanatkarlara kullandırdığı Hazine destekli kredilerin vade süreleri ve faizleri, şakalar günü olarak bilinen 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere değiştirildi.

VADE SÜRELERİ DÜŞÜRÜLDÜ

Genel merkez tarafından kooperatiflere gönderilen genelge ile yapılan değişliklere göre işletme kredilerinin faiz oranları yeni kullandırılacak krediler için yüzde 25'ten yüzde 29'a çıkarıldı. Günü geçen taksitlere uygulanan temerrüt(gecikme) faizleri yüzde 43,5 olarak güncellendi. İşletme kredilerinde vade süresi 5 yıldan (60 ay) 3 yıla (36 ay), iş yeri edindirme kredilerinde vade süresi 10 yıldan 5 yıla, taşıt edindirme kredilerinde vade süresi 7 yıldan 4 yıla düşürüldü. 6 ay arayla taksit ödeme şekli kaldırılırken, taksitlerin talebe göre 3’er ay veya 1’er ay arayla ödenmesine imkan sunuldu. 31 Mart tarihinden önce kullandırılan kredilerin faiz oranlarında değişiklik yapılmadığı açıklandı.

Altın fiyatları için dudak uçuklatan tahmin! Altın fiyatları için dudak uçuklatan tahmin!

KREDİ TALEBİ ÇOK

Bankalara göre çok uygun faiz oranları ile kredi verdiği için esnaf ve sanatların yoğun ilgi gösterdiği kooperatiflerde, kredi talebinde bulunan çok sayıda esnafın başvuru dosyası bulunduğu öğrenildi. Esnafın kredi çekmek için sırada beklediği kooperatiflerin hesaplarında bulunan paraların ise genel merkez tarafından geriye çekildiği iddia edildi. Hesaplarında para bulunmadığı öne sürülen kooperatiflerin, esnaflara nasıl kredi vereceği de merak konusu oldu.

Muhabir: EMRAH DİNÇER