Kirazlı köyü halkı, İzmir’e bağlı Gökçealan’dan geldiğini iddia ettikleri pis su sorununa karşı çaresiz bekleyişini sürdürüyor. Kirazlı Köyü’nde son birkaç yılda kendisini iyice göstermeye başlayan ve hem halkın sağlığını tehdit eden hem de tarlada ve bahçede yetişen ürünlere büyük ölçüde zarar veren su sorunu köylüyü canından bezdirme noktasına getirdi. Kirazlı Köy halkı, çoraklaşan ve artık kullanılamaz hale gelen bahçeleri için acil çözüm getirilmesini istiyor ve bu noktada yetkililerden yardım istiyor. Kirazlı Köyü Muhtarı İbrahim Sayar ve Kirazlı Köyü sakinlerinden Çiftçi Ali Demir ile köyde son birkaç yılda iyice büyüyen su sorunu, mahsullerin durumu, artan sağlık sorunları ve yaşadıkları zorlukları konuştuk.

Kirazli Koyu Halki Pis Su Soruna Karsi Artik Direnemiyor 472811 5B79F6Abc1Abb83B0Ae103Fb9169Fb62

Karacasu Belediyesi afetten etkilenen mahalleleri ziyaret etti Karacasu Belediyesi afetten etkilenen mahalleleri ziyaret etti

GÖKÇEALAN’IN SUYU GELDİ TARLALAR VE BAHÇELER ÇORAKLAŞTI

Kirazlı köyünde oturan ve çiftçilikle uğraşan 64 yaşındaki Ali Demir, bundan 40 sene evvel tarlalardan çok yüksek oranlarda mahsül aldıklarını anlatarak başladığı sözlerine,’O zamanlar bir darı olurdu ki yerli darı üretiyoruz çok güzel de verim alıyorduk. Bugün darı olmuyor artık. Bizim ektiğimiz darı yerli darı ve hepimiz yemekteyiz bu ürünü. Fasulyemiz vardı çok ta verimliydi ancak fasulye de artık olmuyor. Bir dönüm yer fasulye ekiyorduk eskiden herkese fazlasıyla yeterdi ama bugün fasulye de artık yok. Börülce de ekiyorduk bugün o da yok. Eskiden olan ne varsa bugün tarlalarda o ürünleri alamıyoruz. Ürünleri sularsak boyları uzuyor ve verimli oluyor ama sulamazssak boyları kısa kalıyor ve verim alamıyoruz. Bu pis su geldiğinden beri bizim 400 dönümlük yerimiz çoraklaştı. Gökçealan’ın suyu tarlaları kurutu ve mahsulü bitirdi. Bu durum bizleri çok üzüyor ancak köy halkı olarak elimizden de bir şey gelmiyor. Öylece oturup çoraklaşan bahçeleri izliyoruz ve nasıl geçimimizi sağlayacağımızı kara kara düşünüyoruz’ dedi.

SAĞLIK AÇISINDAN DA BÜYÜK TEHDİT OLUŞTURUYOR

Gökçealan’dan geldiği iddia edilen pis suyun, tarlaları çoraklaştırmanın yanı sıra halkın sağlığını da tehdit ettiğini anlatan Kirazlı köy sakini Demir, ‘Biz mecburen suyun gelmediği yani pis suyun hiç dokunmadığı alanlara ekmeye çalışıyoruz. Pis suyun dokunduğu ve geçtiği her yerde yeşil bir ot türedi. Boyumuzu geçiyor ve her yeri sarıyor. Bunun yanı sıra ayaklarımız bu ot yüzünden de yara içinde kaldı. Suya yakın yerlerde çalışan köylü gece eve gidip yattığı zaman kaşıntıdan uyuyamıyor ve ayakları, elleri hep yara. Kaşıntı gitsin diye ilaç alıyoruz yoksa dayanamıyoruz. Gelen pis suyun içerisinde artık ne varsa, suya karışan kimsayal maddeler sebep oluyor bu kaşıntı problemine. Bizim köyde bu suyun gelmesine kadar hastalık görünmezdi. İnce hastalık olurdu o da normaldi o yıllarda. Bugün ise kalp hastalıkları türlü türlü grip hastalıkları içimize yerleşmiş durumda. Dere bazdan su geldiğinden bu yana herkes hasta. Ben bile kalp ameliyatı oldum yakın zamanda. Kirazlı köyü halkı böyle yaşamaya mahkum edilmemeli. Yetkililer yardım etsin bizlere tek isteğimiz bu.

Kirazli Koyu Halki Pis Su Soruna Karsi Artik Direnemiyor 472811 C98Af678Ffce334866469C7F4D4719A2

SUDAN ALINAN NUMUNE TEMİZ ÇIKIYOR AMA BİZİM SORUNLARIMIZ DEVAM EDİYOR

Ekipler gelip sudan numune aldılar ve sonuç su temiz denildi. Madem su temiz ise bizim mahsuller neden ölüyor, toprağımız neden çorak. Su madem temiz neden ayaklarımız yara oluyor. Suyun olmadığı alanda mahsul yetişirken su geçen yerlerde her yer çorak. Mahsul toprakta kar suyu gibi eriyor. Bunun nedenini de şöyle anlatayım. Numune almaya gelen ekipler arıtmanın içinden numune alıyor ama arıtmadan geçtikten sonraki sudan numune almadan gidiyorlar. Arıtmadan geçen suyun devamı bizim bahçelere geliyor. Asıl o noktalardan numune alınmalı. 20 senedir durum böyle. Ekim alanlarımız balçık durumunda ve alt katmanları pis suyla dolu durumda. Belediye meclisinde masaya yatırılan bir sorun olarak gündeme gelmişti pis su sorunu. Bu suyun bir zararı da içme suyuna karışıyor olması. Hem, Kirazlı köyümüzün hem de Kuşadası’nın içme suyuna bu pis su karışıyor. 12 tane kuyu var. Burada havzayı dereler besliyor. Derelerin birleştiği nokta göl yatağı dediğimiz bölge ve oralardan mağaralar aracılığı ile gidiyor su. Tüm derelerin en son noktası da o göl yatağıdır. O göl yatağına foseptik ve arıtma suları geliyor. Çözüm bulunmaz ise köylü sağlığından ve mahsulünden artık tamamen vazgeçecek.

20 YILDIR KİRAZLI KÖYÜ SU PROBLEMİ YAŞIYOR


Kirazlı Köyü Muhtarı İbrahim Sayar, önceki dönemlerde Aza olduğum için köyün ve çevresinde gelişen olaylara tamamen hakimim’ diyerek, ‘Şu an köyümüzde en büyük sorunumuz su. 20 yıldır durumumuz aynı ve değişen hiç bir şey olmadı. İZSU, ASKİ, Devlet Su İşleri’ne konuyla ilgili yazışmalar yolladı. Geldiler, numune aldılar ve sonuç her seferinde temiz çıktı. Bugüne kadar bu konuda hiç dava açmadık ancak bundan sonra dava açmayı artık düşünüyoruz. Bizdeki sorun aslında şu. Alınan numuneler temiz çıkıyor buna bu itirazımız yok ancak neden çıkan temiz suyu dereye akıtıyoruz. Neden depolama yapılmıyor. Bu konuda Gökçealan Muhtarımıza gidip kendisine konuyu sorduk. Suyunuz temiz ise bir depo yapın ve suyu orada depolayın dedik. Sulama suyu olarak kullanın dedik. Bu suyun bizim bahçelerimize gelmesini istemiyoruz siz kullanın dedik. Gökçealan muhtarı, bu konuda bir proje yapıldığını ve bu bağlamda bir havuz yapılarak suyun burada toplanacağını ve de ilaçlama yapılacağını söyledi. Peki, su temiz ise neden ilaç atılacak?İlçe Tarım suya tahlil yapıyor ve depo yapılıp temiz su burada toplansa bile 2 sefer bahçe sulamasından sonra ilaç atılmak zorunda çünkü su 3. seferde üründe tortu bırakıyor deniliyor. Su temiz ise neden ilaçlama yapılıyor ve üründe tortu bırakıyor işte biz de bunun cevabını duymak istiyoruz. Şu an derenin temizliğini de yapamıyoruz çünkü devamlı su akıyor.Akan yere iş makinası sokmaya kalkışsak batar. Su durmadan temizlik yapmamız da imkansız. Temizlik yapıldıktan sonra evlerin foseptiğinin akıp akmadığı da görülmüş olacak. Bu su bir şekilde kapanacak. Kapanmadığı sürece de bizler kendi imkanlarımız ile yine aynı noktaya gidip daha önce yaptığımız gibi motorlarla toprak atarak dereleri, pis su geçen noktaları dolduracağız.

Kirazli Koyu Halki Pis Su Soruna Karsi Artik Direnemiyor 472811 Edf1De5F3Ccd0Ad06926D7D9F6289683

BİR HEYET OLUŞTURUP BİR KEZ DAHA MÜRAACATLARIMIZI YAPACAĞIZ

İlgili kurumlara daha önceden de bir çok defa dilekçe yollandığını, akabinde görüşmeler yapıldığını anlatan Kirazlı Köyü Muhtarı İbrahim Sayar, ‘Konu ile ilgili Devlet Su İşleri’ne yeniden gidip bu derenin çevrilmesi konusunu kendilerine anlatacağız. Bu konuda Kuşadası Belediye Başkanımız Ömer Günel ile de görüştük. Başkan Ömer Günel, AK Parti ve CHP’den bir Milletvelimiz, meclis üyemiz hep birlikte Devlet Su İşleri’ne gideceğiz. Bu su ile sulama yapabilir miyiz diye tahlil yaptıracağız ve raporun olumsuz çıkması halinde dava açacağız. Yetkililer zaten yine gelecekler bu zaman içinde ve bir kez daha numune alacaklar şu anda onu bekliyoruz. Bizim yazdığımız dilekçede, Gökçealan’ın kendilerine ait Kavakderesi var ve bu suyu pompa ile basarak o yöne göndermelerini talep ettik. Çevre ve Şehircilik bizim bu talebimize red verdi böyle bir durumun mümkün olmayacağını belirtti. Gerekçe olarak da İZSSU bunun mümkün olmayacağını kendilerine belirtmiş. Konuyu ASKİ’ye anlattık ancak kendi bölgeleri olmadığı için inceleme yapamıyorlar. Bizim suyumuz pis ve kaynağını bilmiyoruz. Ekipler buraya gelecekler ve her noktadan numune alarak tahlil yapacaklar. Sadece bir yerden alınan numune ile sonuca varamıyoruz ki olması gereken de zaten bu. Arıtmadan çıkan ilk başlangıç suyunu değil de salınan sudan örnek numune alınarak tahlil yapılmalı bizim isteğimiz bu. Gece gelsinler ve numuneyi gece alsınlar çünkü foseptik gece bırakılıyor.Bunu görüşüp kendilerinden isteyeceğiz. Zaten, köye girildiği zaman yoğun olan foseptik kokusundan da anlaşılıyor bu sorunlar ciddiyeti. Bizlerin isteği sadece bu su probleminin bir an önce çözüme kavuşturulması. Aksi halde, Kirazlı Köyümüzü daha da zor günler bekliyor. Köy halkı çaresiz ve mutsuz. Kendi başımıza hiçbir şeye çözüm üretemiyoruz. Yetkililerden acil yardım bekliyoruz’ dedi.

Muhabir: AYLİN ESER