Bu gelişme, Basın İlan Kurumu öncülüğünde yürütülen dijital dönüşüm çalışmalarının meyvesi olarak görülüyor. İnternet haber sitelerinin resmi ilan yayımlama hakkını elde etmesi için gereken yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi, internet medyasında gelirlerin ve istihdam olanaklarının artmasını sağladı.

Çöp konteyneri ve çöp sepeti alınacaktır Çöp konteyneri ve çöp sepeti alınacaktır

İLAN VE REKLAM DESTEĞİ 1 MİLYAR 130 MİLYON TL'YE ULAŞTI

7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun çerçevesinde süreli yayın kapsamına alınan internet haber siteleri, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren resmi ilanların yayımlanacağı bir platform haline geldi. Bu destekle birlikte gazetelerle beraber internet medyasının da devlet tarafından desteklenmesi, gazetecilik mesleğinin güçlenmesi açısından önemli bir adım oldu. Basın İlan Kurumu aracılığıyla 1 Nisan – 31 Aralık 2023 döneminde 389 internet haber sitesinde 592 milyon 410 bin TL tutarında resmi ilan ve 730 adet internet haber sitesinde 103 milyon 220 bin TL tutarında resmi reklam yayımlatıldı. 2024 yılının ilk üç aylık döneminde ise 383 adet internet haber sitesinde 347 milyon 726 bin TL tutarında resmi ilan, 745 adet internet haber sitesinde 87 milyon 320 bin TL tutarında resmi reklam yayımlatıldı. Böylece, bir yıllık süreçte haber sitelerine toplam 1 milyar 130 milyon TL'lik resmi ilan ve reklam desteği sağlanmış oldu.

RESMİ İLAN ADETLERİNDE DİKKATE DEĞER BİR ARTIŞ YAŞANDI

Mevzuattaki düzenlemeler sayesinde internet haber sitelerinin de içinde yer aldığı süreli yayınlara yönlendirilen ilan adetlerinde belirgin bir artış sağlandı. 1 Nisan 2023 - 31 Mart 2024 tarihleri arasında internet haber sitelerinde icra, ihale, tebligat ve personel alımı kategorilerinde toplam 92 bin 560 adet resmi ilan yayımlanırken, aynı dönemde resmi reklam adedi 6 bin 728 olarak gerçekleşti.

İSTİHDAM ARTIYOR, İLANLAR DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞIYOR

Basın Kanunu'nda ve Basın İlan Kurumu mevzuatında yapılan değişiklikler, internet medyasında çalışanların özlük haklarını güvence altına alırken, resmi ilanların daha geniş kitlelere ulaşmasına da olanak tanıdı. İlan ve reklam yayımıyla sürdürülebilir bir gelir modeline kavuşan internet medyası, daha fazla fikir işçisi istihdam edebilme olanağına sahip oldu. Resmi ilan yayımıyla ilgili internet haber sitelerinde çalışan 3 bin 812 fikir işçisine her geçen gün yenileri ekleniyor. Resmi ilan yayımlayan internet haber sitelerinde kadrolarda 424 sorumlu müdür (yazı işleri müdürü), 127 haber müdürü (istihbarat şefi), bin 388 internet editörü, bin 503 muhabir ve 370 yazar bulunuyor.

Kamunun faaliyetlerinin süreli yayınlar aracılığıyla duyurulması ve ihale süreçlerinde şeffaflık prensibi çerçevesinde katılımın artması amacıyla gerçekleştirilen ilan ve reklam yayımı, yazılı basının yanı sıra dijital medyanın da bu alana dahil olmasıyla daha etkili bir şekilde gerçekleştiriliyor.

İlan ve reklam yayımlamaya başladığı tarihten bu yana 7 milyar 106 milyondan fazla tekil kullanıcı tarafından ziyaret edilen internet haber siteleri, dijital medyanın ne kadar etkili bir iletişim aracı olduğunu gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ