Büyük Menderes Nehri’ne yukarı havzalardan insan kaynaklı olarak atılan plastik atıklar, zirai ilaç kutuları ve çöpler, su yataklarında yapılan ıslah çalışmalarından arda kalan ağaç kütükleri, kargılar ve çalı çırpılar, yağmurlarla birlikte yükselen Menderes’in sularıyla Sarıkemer’de bulunan Tarihi Taşköprü’ye kadar ulaşıyor.
Büyük boyuttaki ağaç kütükleri köprünün menfezlerini tıkadığından, ardı sıra gelen çöpler ve diğer atıklar köprünün arkasında birikip, büyük bir çöp adası oluşturarak Taşköprü’ye baskı yapıp, yıkılma tehdidi yaratıyor. Atıklarla su yüzeyi görülmeyen nehirde geçtiğimiz aylarda binlerce balığın öldüğü tespit edilmişti. Yapılan uyarılarla, DSİ Bölge Müdürlüğü Aralık ayında köprüdeki çöpleri kepçelerle temizlemişti. Ancak yağmurlarla yine çöpler ve ağaç kütükleri Taşköprü’nün arkasında birikmeye başladı ve köprüyü tehdit etmeye devam ediyor.

YÜZER BARİYER KONULMALI

Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, yoğun yağmurla birlikte yukarıda havzalardan taşınan atıkların Taşköprü’de birikmeye devam edeceğini belirterek, şöyle dedi: “Suyun menfezler tıkalı olması nedeniyle Taşköprü’yü aşarak devam edeceği, önceki durumundan bilinmektedir. Dolayısıyla biriken tüm çöpler suyla birlikte Ege Denizi’ne ulaşacaktır. Ağır ağaç kütükler ise su altından köprüye baskı yapmaya devam edecektir. Çöplerin ve atıkların sürekli olarak Taşköprü’ye olan tehdidinin ortadan kaldırılması, DSİ Bölge Müdürlüğü’nün Söke Regülatörünün önünde başarıyla uyguladığı yüzer bariyer sisteminin aynısını buraya da yapmasıyla çözülecektir. En doğrusu da vatandaşların doğaya çöp atmamasıdır. Atılan her çöpün birikerek doğaya ne kadar zarar verildiği, canlıları nasıl etkilediği, denizleri, gölleri nasıl kirlettiği bilinmeli ve bu konuda bilinçlendirme yapılarak duyarlı insan sayısı çoğaltılmalıdır. Ne doğamız kirlensin ne de tarihimiz yok olsun.”