AK Parti Aydın Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı, partisinin İncirliova İlçe Başkanı Hüseyin Celbek ile birlikte İncirliova Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Ziyarette Posacı, bir araya geldiği Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı ve yönetimi ile çiftçilerin sorun ve taleplerini dinledi.

"BİZİM İÇİN ŞANS"

Başkan Kaykı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Aydın'dan çiftçi bir milletvekilinin olmasının kendileri için şans olduğunu söyledi. Milletvekili Posacı'nın İncirliova'ya her geldiğinde, odayı ziyaret etmeden ilçeden ayrılmadığını kaydeden Kaykı, kendisinin çiftçinin yaşadığı sorunları Ankara'da ilgili yerlere hızlı bir şekilde ilettiğini ifade etti.

"ÇİFTÇİMİZ TEDİRGİNLİK YAŞIYOR"

İncir ve pamukta yaşanan sıkıntılara değinen Başkan Kaykı, "İncir fiyatlarında belirsizlik yaşanıyor, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir an evvel fiyatlarla ilgili açıklama yapması lazım. Çiftçimiz tedirginlik yaşıyor. Fiyatların açıklanması için ithalat edilecek geminin kalkmasını beklememiz gerekiyor. Türkiye’de en kaliteli incir Aydın’da yetişiyor. Artık incirin fiyatını kendimizin belirlemesi lazım. İnciri elimizde tutalım. Pamuk üreticisinde de tedirginlik var. Çünkü geçen yılın pamuklarının halen depolarda tutulduğunu biliyoruz. Borsada alım-satım oluyor, fiyatlarını da bilmiyoruz. Tarım Bakanlığı’ndan borsaya bir gözlemcinin gitmesi ve satılan pamukların fiyatlarının takip edilmesini istiyoruz. Pamuk üreticisini korumamız lazım, yoksa pamuk üretiminde düşme yaşanacak" dedi.

"BİR İLKİ YAPTIK"

Milletvekili Posacı da, pandemi sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesini çiftçilere daha fazla destek olmak için 5 milyar TL yükseltiklerini dile getirdi. Gemi konusunu defalarca gündeme getirdiklerine işaret eden Posacı, “Serbest piyasa ekonomisinde bunun olmaması lazım. Tüccarların Ticaret Borsası’nın belli kriterde buluşması lazım. Geçen yıl Türkiye’de bir ilki yaptık. Toprak Mahsulleri Ofisi’ni incir fiyatlarında yaşanan sorunlardan dolayı müdahale kurumu olarak devreye soktuk. Bu yıl pamukta da gidişat kötü görünüyor. Çiftçi heyeti olarak gerekirse Ankara’ya gideceğiz ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle toplantı yaparak TMO’nun pamuk alması konusunu da konuşacağız” ifadelerini kullandı.