Türkiye’de incirde söz sahibi şehirlerden olan Aydın’ın Nazilli İlçesinde sezonun ilk kuru inciri düzenlenen törende açık artırma usulü ile yapıldı. NTB Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu tarafından 20 TL ile açılan açık artırma töreninde satışa sunulan kuru inciri kilosu 600 TL’den CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız satın aldı. Törende ayrıca Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy tarafından koronavirüsle mücadelede kapsamında Nazilli Devlet Hastanesine Ventilatör ve Solunum Cihazı bağışlayan şirket ve kişilere teşekkür plaketleri takdim edildi. Arısoy, 2019-2020 sezonunda en çok tescil ücreti ödeyen NTB üyelerine plaket verdi. İlk kuru incir üretimi yapan 5 üreticiye de Nazilli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sunay Güler tarafından çeyrek altın takdim edildi. NTB’ye ilk incir tescili yaptıran Cengiz Sağdıç’a plaket verildi. Son olarak yeni incir sezonunda üreticilerin kullanması için dağıtılacak olan bin adet kerevit için çekiliş yapıldı. Yapılan çekiliş ile kerevitlerin Yaylapınar ve Karahallı Mahallesindeki üreticilere dağıtılacağı belirlendi.

“NAZİLLİ İNCİRİN MERKEZİ”

Nazilli’nin dağlarından yağ, ovalarından bal akan bir yer olduğunu dile getiren Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy, “İlçemiz hem ticaret hem sanayi hem de tarım üretimi açısından bölgemizin önemli merkezlerinden birisi. Nazilli incir üretiminde Aydın’ın yüzde 27’sini Türkiye’de ise yüzde 16’sını sağlamakta. Daha da önemlisi ticaret borsamız Aydın’da incir ticaretinin yüzde 50’sini gerçekleştirmekte. Bu anlamda bu işle uğraşan iş adamlarımıza teşekkürlerimi sunmak istiyorum. İncir ve zeytinin yanında kestane de stratejik bir ürünümüz” dedi.

“KÖYLÜNÜN İNCİRİNİ DEĞERİNDE SATMASINDAN YANAYIZ”

Bu sene geçtiğimiz yıla göre incirde kalitenin düşük olduğunu ifade eden CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, “Geçtiğimiz yıl incirin artması nedeniyle fiyat düştü. Bunu gündeme getirdik ve TMO üreticiden incir aldı. Bu sene geçtiğimiz yıla göre kalite düşük. Üreticiye önem vermemiz gerekiyor. Köylünün ürettiği inciri değerinde satmasından yanayız. Aradaki tüccarımız tabi ki para kazanacak. Bu parayı kazanırken üreticiyle birlikte bölüşmesi gerekli. Bunun için her türlü mücadele etmeye hazırız. Üreticinin yanında yer aldığımızı bilmenizi istiyoruz. Koronavirüsten sonra tüm dünyada ekonominin ne kadar önemli olduğunu hepimiz farkına vardık. Üretim yapamayan ülkeler ayakta kalmayacak” dedi.

“EL BİRLİĞİYLE NAZİLLİ’YE KATKI SUNACAĞIZ”

Her türlü faaliyette NTB destek vereceklerini dile getiren Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, “Bölgenin, dünyada kuru incir üretiminin yüzde 36’sını karşılıyoruz. Bu veriler Nazilli ve ülke ekonomisinde büyük önem taşıyor. Bu değeri en iyi şekilde temsil eden Ticaret Borsamıza çok teşekkür ediyorum. Borsamıza yeni yapacağı binada ve yapacakları her türlü faaliyette destek vereceğiz. İnşallah NAZ-KOOP da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçtikten sonra alım satım yapacak. El birliğiyle Nazilli’ye katkı sunacağız.” ifadelerini kullandı.

“BOYNUMUZUN BORCUDUR”

Bölgede kaliteyi korumak zorunda olduklarını ifade eden Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, “2020 incir sezonunun hayırlı olmasını dilerim. İncir Türkiye’nin dünyada söz sahibi olduğu bir mahsuldür. Bu yüzdendir ki üretim ve ihracatında dünya lideri olduğumuz incirde, üretim ve verim artışı sağlamak için bölgemizde kaliteyi korumak zorundayız. Kuru incirimiz dünyada rakipsizdir ve piyasa hakimiyetine sahiptir. Üreticiden tüketiciye sektörün tarafları olarak bu ürüne sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Borsa olarak kuru incirde verimli ve kaliteli üretim artışı için üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Bu vesileyle 2020 incir sezonunun tüm üreticilerimize, tüccar ve işletmecilerimize bol kazanç getirmesini temenni ederim” şeklinde konuştu. Nazilli Belediyesi’ne ait Menderes Restoran’da yapılan ilk incir alım törenine CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Barış Altıntaş, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Nazilli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sunay Güler, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Abak, MHP İlçe Başkanı Hasan Eren, İYİ Parti İlçe Başkanı Cihat Öztürk, Nazilli Ticaret Borsası Yönetim ve Meclis Kurulu, borsa üyeleri ve çok sayıda üretici katıldı.