12 yıl önce emekli olsa da yıllardır hizmet verdiği müşterilerinin işini görmek için vefa örneği gösterip çalışmaya devam eden Nuri Karan, kendilerinden sonra bu mesleği yapan olmayacağını söylüyor. Severek yaptığı mesleğinden kopamayan Nuri Karan imkanı el verdikçe mesleğini sürdüreceğini dile getirdi. İki çırağına bu mesleği öğretip ustalık mertebesine eriştirdiğini ifade eden Karan ancak onların farklı alanlarda çalıştığını söyledi. İlçede son iki yorgan dikimevi kalırken kaybolmaya yüz tutan yorgancılık mesleğini yaşatmaya çalışan Nur Usta, “Emekli olalı 12 sene oldu. Ama devam ediyorum. Vatandaşın işi görülsün. Vatandaş iki yastık attıracak, biz kapatsak adam nereye gidecek. Ben parasında pulunda değilim. İki çırak yetiştirip usta yaptım. Ama onlar başka alana geçtiler. Hazır ürünler de bizim mesleği olumsuz etkiledi tabi” dedi.

40 YILDIR PATAKLIYOR


1984 senesinden beri bu işi yaptığını dile getiren Karan, “Yorgan, minder, döşek, divan minderi, yastık, düğün eşyası hepsini yapıyoruz. Çıraklık devremi de sayarsam 40 senedir bu işin içindeyim. Karacasu’da öğrendim. Yorgancı Efe vardı. Uzun boylu bir ustamızdı. Kendisinden öğrendik. Karacasu’da iki yorgancı kaldık. Basma, ipekli, döşek, minder yastık, divan minderi, divan yastığı gibi ürünler yapıyoruz. Yeni evlenen çiftlerin tüm çeyiz eşyalarını en iyi şekilde 40 yıldan bu yana hazırlayıp teslim ediyoruz. Tezgah dediğimiz bu yüksek yerde önce ölçülerini alırız ardından kesip biçiyoruz. Dikimini yapıyoruz. Sonra Pamuk kabartma makinasında pamukları kabartıyoruz. İçine yerleştirip ağızlarını dikip sonra pataklama işlemine geçiyoruz. Eskiden yay vardı. Artık makine çıktı. Pamukların dengeli dağılması ve alçaklı yüksekli olmaması için pataklıyoruz. Sonra ön yüzlerini de dikip müşteriye teslim ediyoruz” dedi.

“BU ZANAATLAR DEVAM ETTİRİLMELİ”


12 sene önce emekli olduğunu ifade eden Karan, “Ama hem vatandaşın işi görülsün hem de vakit geçirmek için devam ediyorum. Vatandaş iki yastık attıracak, biz kapatsak nereye gidecekler. Ben parasında pulunda değilim. İki çırak yetiştirip usta yaptım. Ama onlar başka alana geçtiler. Oturdun mu hiç kalkmadan çalışırsın. Yorucu bir iş. Bazen toz içinde kalırsın. Sürekli aynı yere baktığın için gözleri etkiler. Hazırlar çıkınca eski işler yok. Biz hem insanların işi görülsün hem de vakit geçirelim diye devam ediyoruz. Bu zanaatların yaşaması gerekiyor. Her zaman ihtiyaç olan sağlıklı ürünler yapıyoruz. Bir şekilde devam ettirilmeli” dedi.