Virüs döneminde Türk Kızılay ekipleri, bağış ve yardımlarla Aydın’da vatandaşın ihtiyaçlarını karşıladı. Kızılay olarak gece-gündüz demeden vatandaşlar için çalışmaya devam edeceklerini belirten Türk Kızılay Aydın İl Başkanı Mesut Mezkit, “Kovid-19 Salgının Türkiye de ilk başladığı günden bugüne kadar görevinin başında olan Türk Kızılay Aydın İl Başkanlığı bütün gönülleriyle birlikte Buharkent’ten Didim’e kadar Aydınlıların yanında olmuştur. Bu esnada şahsım olarak Kovid-19 ile mücadelede (test sonuçlarım iki defa negatif çıksa da) gerek evdeki karantinada sürecinde gerekse hastanedeki bir haftalık tedavi sürecinde Kızılaycılık faaliyetlerinin aksamadan sürmesi için çaba gösteren ve hep yanımızda olan Yönetim Kurulu üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

“EVDEN VE SAHADA ÇALIŞMALAR DEVAM ETTİ”

Türk Kızılay Aydın İl Başkanlığı personelinin görevlerini layıkıyla yerine getirdiğini ifade eden Başkan Mezkit, “Özellikle Türk Kızılay Kadın Kolları Aydın İl Başkanı Gönül Şahin Mezkit’in gönüllüleri organize ederek bu süreçte hizmetlerin aksamadan yürütülmesini sağlamasından dolayı müteşekkir olduğumu ifade etmeliyim. Bu aşamada bize moral veren Aydın Vali Yardımcısı ve Efeler Kaymakamı sayın Cemal Şahin başta olmak üzere diğer bütün sevenlerimize de şükranlarımı arz ediyorum. En önemlisi Aydın Devlet Hastanesi sağlık çalışanlarına ayrı bir teşekkür borçluyum. Ayrıca bu görev esnasında Türk Kızılay Aydın İl Başkanlığı personelimiz de (hepsi negatif çıktı) karantina sürecini yaşamış olsalar da görevlerini aksatmadan sosyal korunma yollarını dikkate alarak evden veya sahada devam etmiştir” diye konuştu.

“NEREDE SIKINTI VARSA ORADA BİZ VARIZ”

“Yardımlarımızı Aydın’ın bütün ilçelerine ulaştırdık” diyen Mezkit, “Burada özellikle ilçe kaymakamlıklarımıza bağlı ilçe sosyal yardımlaşma vakıfları ile koordineli olarak çalışılmıştır. Aynı çalışma devam etmektedir. Ve bu Kovid -19 Salgını bitinceye kadar bu iş birliği sürdürülecektir. Nerede sıkıntı varsa Aydın Türk Kızılay’ı olarak orada biz varız ve var olmaya da devam edeceğiz. Aşağıda ifade edilecek olan yardımlarımızın çok büyük kısmı mahalli kaynaklarımız, Aydınlı ve diğer illerdeki iş adamlarımızın bağışları, il gelir kaynaklarımız ve Genel Merkezimiz imkanlarından karşılanmıştır. Kovid-19’ın ülkemizde ilk feda görülmesinde bu tarafa Türk Kızılay Aydın İl Başkanlığı olarak Aydın ilinin tamamına götürdüğümüz yardımlarımızın organizasyonu, dağıtımı veya dağıttırılması Türk Kızılay Aydın İl Kadın Kolları Başkanlığını tarafından yapılmıştır” şeklinde konuştu.

NAKİT VE GIDA YARDIMI

Yapılan yardımlarla ilgili Başkan Mezkit şu ifadeleri kullandı: “Aydın Kızılay şubesi olarak Korona virüs sebebiyle maddi durumu yetersiz olan 1700 vatandaşımıza kişi başı 400 TL nakdi yardım için kayıtlar alınmış, yardımlar dağıtılmaya başlanmış ve yapılmaya devam edecektir (680.000 TL).Bu yardımlar Merkez ilçe ile diğer ilçe kaymakamlıklarımıza bağlı sosyal yardımlaşma vakıfları ile koordineli olarak yürütülmekte, ayrıca merkez ilçe ve diğer ilçelere bağlı muhtarlar aracılığı ile kayıtlar alınmaktadır. Bundan başka Aydın merkezli sivil toplum kuruluşlar ile iş birliği yapılıp eşgüdüm içinde yürütülmektedir. Türk Kızılay Aydın İl Başkanlığı yeni Koronavirüs kapsamında Aydın Valiliği’nin öncülüğünde Vefa Sosyal Destek programı kapsamında 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan ihtiyaç sahiplerine 1000 adet gıda kolisi ulaştırılmıştır. Türk Kızılay Aydın İl Başkanlığı olarak bu gıda kolilerinin yanında dağıtılmak üzere 99 koli (1118 adet 800 gr konserve kıyma-kavurma) ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır. Aydın Kızılay Şube olarak 800 adet gıda kolisi ve 800 koli hijyen kiti (2400 adet çamaşır suyu, dezenfektan ve yüzey temizleyici) Aydın merkez ve talep eden ilçelerdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştır”

HASTALARA DESTEK

Vefa Destek Hizmetleri’nde çalışan 100 kişiye bir kereye mahsus olmak üzere yemek ikramında bulunduklarını kaydeden Mezkit, “Adalet Bakanlığına bağlı açık ve kapalı cezaevi personeline kahvaltı ikramı yapıldı (249 şişik). Atatürk Devlet Hastanesi, Aydın Devlet Hastanesi ve ADÜ Araştırma Hastanesi’ndeki hastalarımıza 50 adet terlik, pijama takımı, sağlık malzemesi yardımı yapıldı. Karantina sebebiyle iki hafta boyunca Aydın Merkez Kredi Yurtlar Kurumu’nda kalan (KYK) 250 kişiye ve yine Aydın Söke KYK Yurtlarında kalan 192 vatandaşımıza (buradaki personel de dahil) üç öğün yemek verildi. Bu gruptan sonra 300 kişilik yeni bir grubun da geleceği haber verildi. Bu üç öğün yemek ikramlarımızın giderleri Türk Kızılay Genel Merkezimiz tarafından karşılanmıştır. Evsizlere ve ortada kalan yabancıların otel ücreti ödendi ve yemek yardımı yapıldı. Yol masrafları üstlenildi. Burslar:Bu süreçte 130 üniversite öğrencisine verdiğimiz 60.000 TL lik burslarımız kesilmeden devam etmiştir ve burslar sürecek. 2019 yılı Aydınlı bağışçılarından toplanan kurbanlardan elde edilen 4500 adet kıyma ve kuşbaşı konserveleri (800 gr) ihtiyaç sahiplerine dağıttık ve dağıtmaya da devam ediyoruz. 66.000 TL değerinde bağış yapan iş adamımız (ZEYKO Tarım) zeytinlerini ihtiyaç sahiplerine gıda paketleri içine koyarak ulaştırdık. Aşevi projemiz var. Bu aşevini hayata geçirdiğimiz takdirde ihtiyaç sahibi Aydınlı vatandaşlarımıza her gün yemek ikramında bulunacağız” dedi.

“RAMAZAN GIDA PAKETİ BAĞIŞI BEKLİYORUZ”

Ramazan ayında Aydınlılardan beklentilerini aktaran Mezkit, “Aydınlı ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları olduğunu düşünülerek Türkiye çapında faaliyet gösteren bisküvi firması şubemize gönderdiği bisküvi, çikolata vb ürünlerini Ramazan gıda kolilerine koyarak çocuklarımızın da ihtiyaçlarını gidereceğiz. Aydınlı vatandaşlarımızdan zincir marketlere koyduğumuz gıda kolisi bağış noktalarına gelerek Ramazan Gıda Paketi bağışlarını bekliyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza iftar yemeği vereceğiz. Efeler Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile koordineli olarak tespit edilecek evlere iftar yemeği dağıtacağız. İftar yemeği vermek isteyen Aydınlı hayırseverlerimiz Şubemize gelerek yahut bizi arayarak iftar bağışında bulunabilirler. Biz de bu iftar bağışlarını yemek olarak ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırabiliriz” diye konuştu.

BAĞIŞ NASIL YAPILACAK

Bağış konusunda açıklamalarda bulunan Mezkit, “Aydınlı hayırseverlerimiz, gıda yardımları için 75TL ve 120TL’lik paketleri seçilebilirken, hijyen yardımları için de 120TL’lik pakete bağış yapılabiliyor. 50 TL bağışla 4 kişilik bir ailenin iftar yemeğini karşılayabilecek olan hayırseverler, bayramlıklar için de her bir çocuk için 150 TL bağışta bulunabilecek. Bağışçılarımız bankalarda bulunan Türk Kızılay bağış hesaplarından, tüm PTT İşlem Merkezlerinin 2868 no’lu Türk Kızılay Posta Çeki hesabından, www.kizilay.org.tr’den, 168 Türk Kızılay ücretsiz danışma ve bağış hattından, mobil uygulamadan ve ülke genelindeki tüm Kızılay şubelerinden bağışlarını yapabilecekler. Ayrıca tüm operatörlerden 1877’ye FİTRE ve FİDYE yazarak 27 TL’lik, RAMAZAN yazıp 2868’e mesaj atarak da 10 TL’lik bağış yapabilirler. Dertler paylaştıkça bitecek, yeter ki inan buna diyoruz” şeklinde konuştu.

“İMMÜN PLAZMA BAĞIŞI VE KAN BAĞIŞI DEVAM ETMELİ”

Bu süreçte kan vermeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Mezkit, “Koronavirüsle mücadelede Sağlık Bakanlığı’na destek olmak için çalışmalarını titizlikle sürdüren Türk Kızılayı’na Koronavirüs’le mücadelesini kazanarak iyileşen pek çok hasta diğer hastalara umut olmak için başvuruyor. İmmün plazma bağışı bu anlamda önemli. Plazma bağışı başvuruları bekliyoruz. Bu hususla ilgili Türk Kızılay Aydın Kan Merkezi birimine müracaatta bulunulmalıdır. Bu yıl salgın sebebiyle kan bağışında süredir ciddi bir sorun yaşanıyor. Şimdi buna bir de Ramazan’ın kendisine özgü şartları eklenecek. Sizlerin aracılığınızla vatandaşlarımıza bir çağrı yapmak istiyorum. Ramazan’da da, pandemide de kana ihtiyaç duyan kronik hastalarımız, kaza geçiren vatandaşlarımız, lösemili kardeşlerimiz var. Evden çıkıyorsak lütfen sadece kan vermek için çıkalım. Hafta sonları evden çıkma yasağının istisnalarından birisi kan bağışına çıkmak biliyorsunuz. Size gelen SMS’i güvenlik kuvvetlerine göstererek kan bağış merkezlerimize gelebilirsiniz. Size en yakın merkezi kanver.org’dan öğrenebilirsiniz” dedi.