Koronavirüs salgını nedeniyle açıklanan son ekonomik pakette işverenlerin işçi çıkışlarını önlemek amacıyla çıkarılan ‘Kısa Çalışma Uygulamasına başladı. Nazilli İŞKUR İlçe Müdürlüğü de Kurum Müdürü Yakup Ergenlik’in önderliğinde bütün personel evrak girişlerini yaparak sıkıntılı geçen bu dönemde işverenleri rahatlamak için hafta içi hafta sonu demeden çalışıyorlar.

“HAFTA İÇİ GECE VE HAFTA SONU MESAİ”

Hiçbir işverenin ve vatandaşın maddi sıkıntılarla uğraşmaması için Nazilli İŞKUR Personelleri gece mesaisinin yanında hafta sonları da çalışmalarını devam ettiğini ifade eden Nazilli İŞ-KUR Müdürü Yakup Ergenlik, “Kısa çalışma Uygulaması, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulama kapsamında İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi ile Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi hizmetleri sağlanmaktadır. Bizde Nazilli İŞKUR olarak hiçbir vatandaşımızın bu dönemde sıkıntı yaşamaması için işleri hızlandırmak için personellerimle hafta içi gece ve hafta sonu mesaisiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

“ZORLAYICI SEBEP”

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkede tesirini gösteren yeni tip Korona virüsün (Covid-19) olası etkileri dikkate alınarak "dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep" kapsamında kısa çalışma uygulaması başlatıldığını dile getiren Ergenlik, konu ile bilgi verdi. Yakup Ergenlik, “Korona virüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma Talep Formu ile Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik posta göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapabilir. Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemez.”

“HİÇ KİMSE İŞSİZ KALMASIN”

Titizlikle ve özveriyle çalıştıklarını dile getiren Ergenlik, “Kısa Çalışma Uygulamasından faydalanmak isteyen işverenlerimiz Kısa Çalışma Talep Formu, Faydalandırmak istedikleri işçi listesini bir dilekçe ile [email protected] adresine göndermektedir. Buradan alınan başvurular hizmet merkezi personelince titiz bir şekilde incelenerek iş Müfettişlerine göndermektedir. Başvuruların yoğun olması nedeniyle Nazilli İŞKUR personeli gece ve hafta sonu mesaisi yapmaktadırlar. Nazilli İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği başvurularında büyük bir titizlik ve özveri ile çalışmakla beraber Pazartesi gününden itibaren şartları tutan tüm işyerlerini telefonla arayarak başvurmalarını sağlayacaktır. Hedef hiçbir işverenimiz işçi, çıkışı vermesin, hiç kimse işsiz kalmasın” ifadelerini kullandı.