Efeler ilçesindeki bir otelde yapılan çalıştaya, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, İŞKUR İl Müdürü Rahmi Terzi, SGK İl Müdürü Selda Yılmaz, KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger, Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, akademisyenler, sanayi, tarım, turizm sektörünün ileri gelenleri ve davetliler katıldı.

İŞSİZLİĞİN FOTOĞRAFI ÇEKİLECEK

Çalıştayda açılış konuşmasını yapan İŞKUR İl Müdürü Rahmi Terzi, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli İstihdam Seferberliği kapsamında iş verenlere teşviklerimizi anlatarak, üretimin devamı ve arttırılması yoluyla Aydın’da istihdamı ve işgücüne katılım oranını arttırdık ve arttırmaya devam edeceğiz. Ankara’dan teşviklerle ilgili düzenlemeler yapılıyor, yerelde bunların uygulanması isteniyor. Buradaki Türkiye çapında uygulanan teşviklerin Aydın özelinde uygulanabilirliği ya da mevcut teşviklerin eksiklerinin giderilmesi veya değiştirilmesi konusunda fikirlerinizi alacağız. Aydın’da İŞKUR olarak istihdamın arttırılmasına yönelik yaptığımız çalışmalar yeterli değil. Hem ilimizde hem ülkemizde işsizlik realitesi var. Bunun önüne geçilmesi için hep birlikte adımlar atmalıyız” dedi.

İŞSİZLİKTE TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDAYIZ

İŞKUR olarak işsizliğin önüne geçilmesine ve istihdam artışına yönelik yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Terzi, “Aydın’ın içerisinde olduğu TR 32 Bölgesi’nde 6.9 işsizlik oranı var. Aynı bölgede işgücüne katılım oranı yüzde 53 ile Türkiye ortalamasının üzerinde. İstihdama katılım oranı yüzde 47’dir. Temininde güçlük çekilen mesleklerde ilk üç nedene bakıldığında gerekli mesleki beceri, niteliğe sahip eleman bulunamaması, bu meslekte işe yeterli başvuru yapılmaması ve yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması olduğu gözüküyor, işgücü talebinde eğitim düzeyinden ziyade mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve takım başarısı önem arz ediyor. Kurum olarak 64 meslek eğitim kursunda bin 283 kişiye eğitim vermişiz. Bunun yüzde 50’si istihdam garantili. İşbaşı eğitim programında 5 bin 191 kişi faydalanmış. Bunların maaşını, sigortası ve vergisini biz ödeyip işverenden kalifiye elemanı yetiştirin demişiz. KOSGEB işbirliği içinde 46 kurs düzenledik ve bunlardan 867 kişi faydalandı. Bin 979 kurs ve programdan 7 bin 541 kişi faydalandı. Bu dönemde 33 projemiz kabul edildi. 1 milyon 350 bin liralık hibe kabul edildi. Bunlardan 26’sı ile sözleşme imzaladık. Kısacası ilimizin gözü kara akıllı girişimcilere ihtiyacı var, girişimcilerimizi teşviklerden yararlanmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

HER YIL 1 MİLYON İNSANA İŞ BULMAMIZ LAZIM

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, işsizliğin evrensel bir sorun haline geldiğini belirterek şunları söyledi: “Bizim ülkemizde de işsizlik sorunu var. Aydın, işsizlikte Türkiye ortalamasının altındadır. Aydın’da istihdam yapılacak alanlar var. İşverenler, nitelikli eleman arıyor. İnsanlar halk gününde bizden iş istiyor. Bunların bazılarına hemen iş imkanı verebiliyoruz. İş talebi ile işverenin talebi arasında bir uyumsuzluk olduğunu görebiliyoruz. Bu sorun evrensel bir sorun. Uyumlaştırma çalışmaları yapılması lazım. Her yıl 1 milyon insana iş bulmamız lazım. Türkiye nüfusu genç ve artış hızı devam ediyor. İŞKUR bu anlamda önemli misyonlar üstleniyor. İŞKUR tarafından insanların iş bulabilmesi için her yol deneniyor. Bugün de bu çalıştay yapılıyor. İnsanı yaşatmanın temel süreci iş sahibi yapmaktır. İŞKUR’un çözüm sürecinde son yıllarda yakaladığı ivme çok kıymetli. Bu çalıştayın Aydın’da insanların eve ekmek götürme anlamında katkı sağlamasını diliyorum.”
Konuşmaların ardından akademisyenlerin sunumlarına geçildi. Gün boyu devam eden çalıştayın ardından bir rapor hazırlanacağı belirtildi.