Aydın'ın Efeler ilçesinde Doktor Özlem Şahan, emekli bankacılar Feyzan Ecer Şahan ve Tülay Çelimli, örnek bir yatırıma imza attı. Tarım sektörüne adım atan girişimci kadınlar, Efeler'e bağlı Kardeşköy Mahallesi'nde 10 dönüm arazi üzerinde tam otomasyon sistemine sahip modern bir sera kurdu. Girişimci kadınlar, kurdukları birim alanda 4 kat üretim yapmaya uygun serada, topraksız olarak çilek yetiştirecek. Seradan yıllık üretmeyi hedefledikleri 120 ton çileği iç ve dış pazarda satışa sunmayı planlayan kadınlar, yaptıkları 4 milyon liralık yatırım için ise bankadan sera teşvik kredisi kullandı.

DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR


Serada işçilerle birlikte çilek fidanı dikimi gerçekleştiren girişimci kadınlar, üretim yapmaları için kendilerine destek olan Efeler Kaymakamlığı, Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne teşekkür etti. Yatırımcılardan Feyzan Ecer Şahan, "Yıllarca özel sektörde çalıştıktan sonra kendimiz üretime dayalı olarak ne yapabiliriz diye uzun süre araştırmalar yaptık. Kendi aramızda yaptığımız görüşmede tarım sektörüne yatırım yapmaya karar verdik. Araştırmalarımız sonucunda da çilek üretmeyi tercih ettik. Çünkü çilek, gıda sektöründe en çok kullanılan meyvelerden birisi. Üretim için de modern bir sera kurduk" dedi.

ÖNCELİK KIŞ ÇİLEĞİ


Yılın büyük bir bölümünde üretim yapacakları serada önceliklerinin kış çileği elde etmek olduğunu belirten Şahan, seradan ilk çilek hasadını ise Aralık ayında gerçekleştireceklerini ifade etti.

"YILMADIK, YATIRIM YAPTIK"


Sera kuracaklarını duyanların "Böyle bir ortamda yatırım mı yapılır, bu maliyetlerin riskine nasıl girilir?" gibi olumsuz eleştirilerine maruz kaldıklarını anlatan Özlem Şahan da, "Tüm olumsuz düşüncelere rağmen yılmadık ve yatırımımızı yaptık. Seramızdan çilek üreteceğimiz, günü iple çekiyoruz. Örnek bir üretim şeklimiz var. Emeklerimizin karşılığında başarılı olacağımıza da yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

İSTİHDAM OLUŞTURDULAR


Kurdukları sera ile bölge halkına istihdam oluşturduklarını, ekonomiye de katkıda bulunacaklarını kaydeden Tülay Çelimli ise, "Seramızda bölgede yaşayan vatandaşlarımız çalışıyor. İstihdam oluşturduğumuz gibi üreteceğimiz çilekleri iç ve dış pazarlarda satarak hem il, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacağız. İmkanı olan herkesi, özellikle de kadınları yatırım yapmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.