Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştirildiği Aydın'da, incirde kalite ve verim açısından en iyi sezon yaşanıyor. İncir fiyatlarının 10 liraya kadar düşmesi ise üreticileri endişelendirmeye devam ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) incir alımı yaparak, fiyatların düşmesini engellemesini bekleyen üreticiler, tüccara göre daha yüksekten fiyatlardan incir alımı yapan Tariş'e ise yoğun ilgi gösteriyor.

ARAÇLARINDA YATIYORLAR


İlin en fazla incir üretiminin yapıldığı ilçesi olan Germencik'te üreticiler, Tariş'e ürünlerini satabilmek için adeta mücadele ediyor. Ürünlerini yükledikleri traktör ve diğer araçlarla Tariş’in önüne gelen üreticiler, gerçekleşen yoğunluktan dolayı sıraya girmek zorunda kalıyor. Araçları ile kuyruk oluşturan üreticiler, sıranın kendisine gelmesini bekliyor. Gün değişmesine rağmen sıra kendisine gelmeyen incir üreticileri, yanlarında getirdikleri yatak ve yorganları ile araçlarında yatıyor. Üreticiler, birbirleriyle sohbet ederek vakit geçirmeye çalışıyor. Günlerdir Tariş’in önünde aynı durum yaşanıyor.

31 SAATTİR SIRADA


Yaklaşık 1 kilometrelik kuyruğun en başında yer alan incir üreticisi, 31 saattir sırada beklediğini söyledi. Üreticiler, tüccara göre daha yüksek fiyatlardan incir alımı yaptığı için Tariş’e ilgi gösterdiklerini belirterek, “İşimizi ve ailemizi bırakıp incir satmak için Tariş’in önünde sıraya girdik. Saatlerdir sırada bekliyoruz. Hangi çağda yaşıyoruz? Yoğunluk oluştuğunda Tariş, randevu sistemini devreye sokmalı ya da alımı yapan personel sayısını arttırmalı. Böylelikle mağdur olmaktan kurtuluruz” dedi.

SON GÜN 5 EKİM


Tariş’in incir alımını 5 Ekim Cumartesi günü saat 17.00’de tamamlayacağını açıkladığını kaydeden üreticilerden bazıları ise geçen yıla göre alımın 10 gün erken tamamlanmak istendiğini ifade ederek, henüz satışa hazır hale gelmeyen incirleri olduğunu dile getirdi.