Kaymakamlıkta düzenlenen toplantıda festivalin akıbetinin Karacasu Belediyesinin vereceği desteğe bağlı olduğu kararı çıkarken, nihai sonuç belediyenin kendi içinde yapacağı toplantının ardından belli olacak. Kaymakamlıkta yapılan Kaymakam Ahmet Soley Başkanlığındaki toplantıda Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Erikmen, Emniyet Amiri Davut Özkan, Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş, Gençlik ve Spor Müdürü Erol Genç, Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Şoförler Odası Başkanı Adnan Tuncer, Müze Müdürü Baran Aydın, Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu, Profesör Doktor Ali Küpelioğlu yer aldı. Programı bile büyük ölçüde netleşse de 200 bin liralık gerekli bütçenin sağlanamaması sebebiyle 14-20 Ekim 2019 tarihleri arasında yapılması planlanan festival iptal olma durumuyla karşı karşıya geldi. Şimdiye kadar Valiliğin 500 kişilik yemek, Karacasu Ziraat Odasının 10 bin liralık destek ve Kültür ve Turizm Bakanlığından çıkması beklenen 75 bin liralık ödenek dışında bütçenin olmadığı öğrenildi. Kaymakam Soley’in bağlantıya geçtiği özel firmaların bu yıl destek veremeyeceklerini söyledikleri öğrenilirken, Karacasu Belediyesi de yapılan çok sayıda toplantıda bir türlü verebileceği miktarı dillendirmedi.

“KARARI VERELİM”

Akıbetin belli olması sebebiyle yapılan toplantıda Kaymakam Ahmet Soley, “Büyük bir maddi destek gerektiren bir olay. Yapıp yapmayacağımıza karar verelim. Kaymakamlık olarak ne bir fonumuz var, ne de başka bir kaynağımız. Sadece Turizm Bakanlığından alacağımız ödenek var. Kimse bu taşın altına elini koymayacaksa yola çıkmanın anlamı yok. Her türlü festivalin sahibi yerel yönetimlerdir. Turizm Bakanlığının yönetmeliğinde de bu konu açıktır. Bizim görevimiz sadece destek olmak ve organizasyonda yardımcı olmak, işin içine girdik. Düşüncelerimizi proje olarak hazırladık. Yapılacaksa bugün burada karar verilsin ya da yapılmayacaksa bu yönde karar verilsin” dedi.

PROGRAMI PAYLAŞTI

Soley, “Vali Bey’in 400-500 kişilik bir yemek sözü var. Kültür Bakanlığından alacağımız 75 bin lira destek ve Karacasu Ziraat Odasının sözünü verdiği 10 bin liralık kaynak var. Şu an başka bir bütçemiz yok. Şu yapacağımız organizasyonun 200 bin liralık maliyeti var. O kadar kişinin konaklaması, yedirilmesi, içirilmesi, bunlar para tutuyor. Bunlar önemli şeyler” şeklinde konuştu. Ayrıca program hakkında bilgi veren Soley, “Karacasu turizm paneli, turizmin geleceğinin konuşulması, resim ve fotoğraf workshopları düzenleyeceğiz. 150 kişilik fotoğraf grupları doğal güzellikleri fotoğraflayacaklar. Bir de Karacasu insanı ve yaşamına dair fotoğrafların çekimlerinin yapılması, iki tane festivalin ardından Karacasu için fotoğraf albümü oluşturulması ve sergilerinin düzenlenmesi ilçeye değer katacak. Festival için de yabancı ressamların da yer aldığı 5 ayrı resim sergisini ayarladım. Şehitler Ortaokulunda çok yetenekli öğrenciler var. Onları da bu festivalde değerlendireceğiz. Ünlü isimlerin fotoğraf sergisini yine ilçemize çekeceğiz. Fotoğraf, edebiyat, şiir söyleşileri ve imza günleri, doğa yürüyüşleri, spor etkinlikleri, gün batımı konserleri, kıyafet defilesi, ses yarışmaları, yurt içi ve dışından gelecek ekiplerin halk oyunları gösterileri düzenleyeceğiz. Afrodisias’ta yapılacak bütün etkinlikler için izinleri aldık. Ayrıca etkinlikler Afrodisias’ın yanı sıra çevre mahallelere ve merkeze de yayılacak. Erkan Oğur ve Tolga Çandar gelmeye hazır. Ama illa bunlar olacak diye bir şey yok. Ben kendi bağlantılarımla onları ayarladım ama yeniden değerlendirilebilir. Yapacak mıyız, yapacaksak kaç gün sürecek bunları değerlendirelim” dedi.

“BENCE YAPILMALI”

Profesör Doktor Ali Küpelioğlu festivalin yapılması gerekliliğine vurgu yaparken, “Karacasu’nun tanınmasının önemli unsuru Afrodisias. Olmadığını düşünün seramik ocakları ve yüzde 70’i yok olmuş Osmanlı kasabası kalıyor geriye. Başka bir turizm kaynağımız yok. Afrodisias tanınırlılığımıza ivme kazandıran en önemli değerimiz. Ben festivalin yapılmasından yanayım. Ama festivallerin organizasyonu belediyeye aittir. Sivil toplum destek verir. Ortada kalacaksak başlamayalım elbette ama ben yapılmasından yanayım” dedi.

“BOĞULACAKSAK HİÇ GİRMEYELİM”

Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç 10 bin liralık destek sözünün arkasında olduğunu dile getirirken, “Karacasu’da panayır yapılsın karşı değilim ama Afrodisias Festivali bence Karacasu’da yapılan panayırdan daha önemli. Afrodisias’ın tanıtımını çok iyi yaparsak hem tarıma, hem esnafa, hem de bölgeye çok iyi ekonomik girdiler sağlayabiliriz. Elbette Karacasu Festivali de yapılsın ama bence bu Afrodisias ile bütünleşmeliydi. Ekonomik konuya gelince ben verdiğim sözün arkasındayım. Tarımsal ürünler standını da oluştururuz fakat eğer bu işte boğulacaksak önümüzdeki yıl için bir hazırlığa girelim. Bu sene yapamayacaksak, boğulacaksak hiç girmeyelim” değerlendirmesinde bulundu. İl dışında olması sebebiyle toplantıya Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal katılamazken onun yerine toplantıda bulunan Başkan Yardımcısı Mehmet Erikmen, belediye olarak kendi aralarında yapacakları toplantıdan sonra nihai kararın verilmesini talep etti. Toplantı alınan bu kararla sona erdi.