Aydın’ın Kuşadası ve Didim ilçelerinde birçok kişi, yurtdışında kilosu 150 dolar olmasından dolayı deniz patlıcanı avcılığı yapmak için teknelerle denize açılıyor. Adeta bir servet olarak görülen deniz patlıcanı için avcılar, yasak ve para cezası yaptırımlarına aldırış etmiyor. Avrupa'da kozmetik ve ilaç sanayisinde, Uzakdoğu'da ise mutfağının vazgeçilmezi olan deniz patlıcanını avlayarak bu bölgelere gönderip kazanç elde etmek isteyen kişilere Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri ise göz açtırmıyor.

“DENETİMLER SÜRECEK”

Sahil Güvenlik ekipleri başta olmak üzere jandarma ve polis ekipleriyle birlikte operasyonlar düzenleyen Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, 2019 yılının ilk 5 ayında 4 bin 675 kilogram deniz patlıcanı ele geçirdi. Bu yasak avcılığı gerçekleştirilen şahıslara ise toplamda 92 bin 145 liralık rekor ceza kesildi. Denetim devam edeceğini belirten Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, “Geçen yıl yaptığımız denetimlerde bin 118 kilo deniz patlıcanı ele geçirdik ve 25 bin 118 lira ceza kestik. Bu yılın ise ilk 5 ayında 4 bin 675 kilogram deniz patlıcanı ele geçirirken toplamda ise 92 bin 145 lira para cezası kesildi. Bu Kaçak olarak deniz patlıcanı avcılığına karşı denetimlerimiz devam edecek.

DENİZ PATLICANI NEDİR?

Yüksek proteinli içeriğinden dolayı; spor yapan kişilerin vücut gelişimine yardımcı olduğu, diş eti rahatsızlıklarına, yorgunluğa ve iktidarsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Çin tıbbında sıklıkla kullanılan deniz patlıcanı aynı zamanda pişirilerek gıda olarak da kullanılmaktadır. Genel olarak kurutularak yenen deniz patlıcanları, çorba olarak da tüketilmektedir. Uzun yıllardır Uzak Doğu yemeklerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir. İlaç sanayi ile birlikte kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılmaktadır.