Aydın’ın ilçe pazarlarında kurdukları mini seyyar tahin tezgahıyla vatandaşa sıcak bir şekilde tahin satan İsmail ve Hidaye Dedeli çifti, yaklaşık iki yıldan bu yana köy köy, pazar pazar geziyor. Aslen Denizli Acıpayamlı olan ancak Kuyucak’ın Başaran Mahallesi’nde ikamet eden Dedeli çifti, başka bir ilde gördükleri bu yöntemi Aydın’da geliştirdiklerini söyledi. İki tane mini tahin makinelerinin bulunduğunu ve her gün eşi ile farklı pazarları gezdikleri söyleyen 52 yaşındaki Hidaye Dedeli, Nazilli, Sultanhisar, Atça, Kuyucak, Köşk, Yenipazar bölgesinde satış yaptıklarını ifade etti. Satışların kış aylarında yoğun, yaz aylarında ise durgun olduğunu belirten Dedeli, hem tok tutma hem de mide koruyucu özelliği olması nedeniyle Ramazan ayında da vatandaşların tahine rağbet gösterdiğini dikkat çekti. Dedeli, tahin fiyatlarının pahalı olmasını da susamın pahalı olmasına bağladı.

"ALAN BİR DAHA ALIYOR"

Mini tahin fabrika sistemin aynısını Denizli’de gördükten sonra bu işe başladıklarını vurgulayan Dedeli, “İlk başta bu işi yapabilir miyiz diye tereddüt etsek de daha sonra mini tahin yapma makinesi aldık. Pazar pazar, köy köy gezerek bu işi yapmaya başladık. Daha önceden çevre köylerde kahve önlerinde yapıyorduk ama şimdi pazarlarda da satış yapmaya başladık. Köylüler bizim sıcak taze tahinimize alıştı. Artık pazarlarda da sıcak tahin satışımız var. Doğal organik herkesin gözü önünde el değmeden, hiçbir katkı maddesi kullanmadan sıcak tahin yapıyoruz. Bizim yaptığımız iş mini fabrika yöntemi olarak değerlendirilebilir. Şu an vatandaş bize çok alıştı. Alan bir daha gelip bizden tekrar tahin alıyor. Çok şükür genelde herkes memnun” dedi.

“FAYDASI SAYMAKLA BİTMEZ”

Tahinin faydasının saymakla bitmediğini belirten Dedeli, “Sabahları aç karnına tatlandırmadan yenilen tahinin çok büyük faydası var. Tahin resmen bir mide koruyucu görevi görür ve tok tutar. Kışın pekmezle karıştırılıp yendiğinde insanın içini ısıtır. Ayrıca tahin midenin zehrini alır. Misafir için, kahvaltı için hazır tatlıdır. Ayrıca bağ-bahçeye giderken yanına alınabilecek hazır yiyeceklerden birisidir” diye konuştu.