CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi. Bülbül soru önergesinde Hakimler Savcılar Kurulu’nun , son dönemlerde yaptığı atamalar, hakim ve savcılara verdiği cezalar ve son olarak 2019 yılı Adli ve İdari Kararnamesi ile kamuoyunda tartışmalara neden olduğunu iddia etti.

“SAĞLIK SORUNLARINA RAĞMEN TAYİN EDİLDİ”

HSK’nın 2019 yılı Adli ve İdari Kararnamesi ile Yargıtay Tetkik Hakimi olan, aynı zamanda Demokrat Yargı Derneği Genel Sekreteri Defne Bülbül’ü, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi üyeliğine atadığını belirten Süleyman Bülbül, “Epilepsi hastası olan ve sağlık sorunları nedeniyle önceki görev yeri Aydın’dan Ankara’ya tayin edilen Tetkik Hakim Defne Bülbül’ün Ankara’daki tedavisi sürerken, yeni yapılan atama nedeniyle tedavisinin kesintiye uğrayacağı ve bu durumun da telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceği aşikardır” ifadelerini kullandı.

İKİ HAKİMİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Süleyman Bülbül, şöyle devam etti: “HSK, daha önce de Hakim Aydın Başar’a, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan yargılanan bir sanığın beraatına hükmettiği gerekçesiyle, yer değiştirme cezası vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatlarının şikayet dilekçesi ile başlatılan soruşturmada Hakim Başar önce Zonguldak, ardından da Erzurum'a sürgün edilmiş, soruşturma sonucunda ise yer değiştirme cezası alarak birinci sınıf hakim iken, 2. bölgeye tayin edilmiş ve istinaf ve Yargıtay'a üye seçilme hakkını da kaybetmiştir. Sadece bu iki örnek bile HSK’nın hangi kriterlere göre hakim ve savcı ataması yaptığı konusunda büyük bir soru işareti oluşturmaktadır.”

HAKİMLERİN BAĞIMSIZLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Süleyman Bülbül, soru önergesinin son bölümünde Tetkik Hakim Defne Bülbül’ün sağlık sorunlarına rağmen Erzurum’a atamasının gerekçesini ve olası sonuçların sorumluluğunun bakanlıkça üstlenilip üstlenilmeyeceğini, 2019 Kararnamesi ile yapılan atamalarda sağlık sorunları nedeniyle görev yerinde kalmayı ya da başka bir ile atanmayı talep eden hakim ve savcı olup olmadığını sorarken, “Hakim Aydın Başar olayında, sanık hakkında beraat kararı verilmesinin ardından HSK tarafından hakimin adeta sürgün edilmesinin nedeni nedir? HSK, yaptığı atamalarda hakim ve savcıların verdikleri yargı kararlarını mı dikkate almaktadır? Bu hakim ve savcıların bağımsızlıklarına açıkça müdahale değil midir? sorularını da yöneltti.