Türkiye’nin en önemli arı yetiştirme ve bal üretim merkezlerinin başında gelen Aydın’da, bilinçsiz yapılan tarımsal ilaçlamalar nedeniyle arı ölümleri yaşanmaya devam ediyor. Yenipazar ilçesinde de son günlerde arı ölümlerinin arttığına dikkat çeken birçok arı yetiştiricisi, çiftçilerin ilaçlama işlemini gece yapmaları konusunda uyardı. Yenipazar bölgesinde yaklaşık 100 kovan arının telef olduğunu söyleyen arı yetiştiricisi Fatih Sabancı ve Bilal Çömen, bal sezonu öncesi yaşanan arı ölümlerinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

“İLAÇLAMALARI GECE YAPMALARINI RİCA EDİYORUZ”

Bütün arı yetiştiricilerinin sezonunun hayırlı geçmesini dileyerek konuşmasına başlayan arı yetiştiricisi Fatih Sabancı, “Arılarımız özellikle son zamanda tarım ilaçlamalarından dolayı büyük zayiat gördü. tarlalarda bahçelerde tarım ilacı atacak olan çiftçi dostlarımızın ilaçlamaları gece yapmalarını rica ediyoruz. Arı ölümleri daha da fazlalaşmadan bu duruma biraz daha hassasiyet gösterilmesini istiyoruz. Yenipazar bölgesinde de 100 kovan kadar arının telef olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

BAL FİYATLARININ YÜKSELMESİNİ İSTİYORLAR

Bal fiyatlarının arttırılmasını da isteyen Sabancı, “Balın tenekesini 250 ile 280 lira arasında satıyoruz. Yeni dönemde bu fiyatın 450 ile 500 arasında olmasını istiyoruz. Bu şekilde olduğu takdirde arıcı arkadaşların bu işe dört elle sarılıp daha fazla üretim yapacağına inanıyorum. Daha fazla üretimle de ihracata daha fazla katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Biz her zaman bal üreticisinin kazanmasından yanayız” diye konuştu.

“ARI ÖLÜMLERİNDE JEOTERMAL SANTRALLER DE ETKİLİ”

Artan arı ölümlerinin nedenini sadece tarım ilaçlamalarına bağlamanın doğru olmadığını ifade eden Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, “Aydın’da tarlalarda ve bahçelerde ilaçlama olayı daha dün başlamadı. Bundan önce de ilaçlama yapılıyordu hem bugünkünden daha fazla yapılıyordu. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın raporlarına göre Aydın’ın havası en kirli hava olarak kayıtlara geçmiş durumda. Bu durumda bizler binlerce arının jeotermal santrallerin havaya saldığı hidrojen sülfür gazları nedeniyle de zehirlendiğini düşünüyoruz. Çünkü bu gazlar havada 46 gün boyunca kalıyor. Jeotermal santrallere yakın bölgelerde arı ölümleri daha fazla. Bizler canlı canlı gözlerimizle jeotermal kaynaklara yakın yerlerde arıların telef olduğunu gözlemledik. Kimse jeotermalleri masum göstermesin. Aydın’da kanser vakaları her geçen gün kat be kat artıyor” ifadelerini kullandı.

Haber Videosu