Aydın’ın Efeler ilçesi Hasanefendi Mahallesi’nde kalaycılık yapan Aydın Alkış, bakır kaplarını kalayla hayat vererek adeta gümüşe dönüştürüyor. Kalaylama işinin ısıyla madeni eritip kabın üstüne sıvayarak yapıldığını belirten Alkış, “Havada olan oksitlenmelere ve bakırın zehirlenmesine karşı kalay yapılır. Bakır kaplar kalayla kaplanmadan tek başına mutfak eşyası olarak kullanıldıklarında çabuk oksitleniyor ve bakır zehirlenmeleri nedeniyle ölümlere neden olabiliyor. Kalaylanan kapla bunun önüne geçiliyor. Ayrıca kalaylı bakır bir kapta pişirilen yemekle çelik veya başka bir kapta pişirilen yemek arasında fark vardır. Her şeyden önce, kalaylanmış bakır kaplar çok sağlıklı. Bu kaplarda pişen yemekler çok lezzetli olur” dedi.

“ÇIRAK BULAMIYORUZ”

Bakır kap kullanımının azaldığını dikkat çeken Alkış, “Kalaycılık mesleği bana dedemden miras kaldı. Kalaycılık son dönemde gelişen teknolojiye yenik düştü. Artık evlerde bakır kap kullanımı azaldı. Mesleğin teknolojiye karşı varlığını koruyamaması nedeniyle de bu mesleği yapan kişi sayısında düşüş yaşandı. Bu anlamda Efeler’de iki kalaycı ustası var. İki usta olarak da yanımızda yetiştirecek çırak bulamıyoruz. Bilgilerimizi gelecek nesillere aktaramıyoruz” diye konuştu.