Kuşadası Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Şenol, 104 bin nüfusu olan Kuşadası’nda kayıtlı 16 fırında günde 60 bin ekmek üretildiğini geri kalanın ise kayıt dışı fırınlardan sağlandığını açıkladı. Halk ekmek ile ciddi bir zarara uğradıklarını dikkat çeken Mehmet Şenol, kayıt dışıların ise hem kendilerine hem de ülke ekonomisine zarar verdiğini söyledi. Kuşadası Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Şenol, dünya geliştikçe ve insanların refah seviyesi yükseldikçe gıda israfının arttığını dil getirerek ülkemizde ise günde yaklaşık 6 Milyon Kuşadası’nda yaklaşık 5 bin ekmeğin çöpe gittiğini belirtti.

 GÜNDE 60 BİN EKMEK ÜRETİYORUZ

İsrafın önlenmesinde herkese görev düştüğünü belirten Şenol, israf sadece fazla alınan, yenmeyen ekmek değil, bir de ilçe dışından gelen, merdiven altı kalitesiz üretilen ekmeğin ilçe sınırları içerisinde satılması da israfın başlıca nedenleri olduğunu ifade etti. Şenol, “Kuşadası’nda Davutlar ve Güzelçamlı Mahallerinde dahil derneğimize üye 16 fırınımız var. Bu fırınlarımızda kışın günde yaklaşık 60 bin ekmek üretiliyor, Kuşadası’nın nüfusu 104 bin üretilen ekmek sayısı ile orantılı bile değil, bu çok acı bir şey. Tabiki yazın bu rakam artış gösteriyor. Kuşadası’nda israf edilen ekmek oranı da yüzde 10’ları bulmaktadır” dedi.

‘UCUZ EKMEK İSRAFIN BİR PARÇASI’

Rekabet edilerek ucuza mal edilen ekmek, ucuz mamül undan imal edildiğini ifade eden Mehmet Şenol, “Benim bir sözüm var ‘kaliteli ekmek kaliteli para, kalitesiz ekmek kalitesiz para ‘ rekabet eden fırın ucuz ekmek üretmek için kalitesi düşük un kullanmakta, hele kışın imalatı düşen bir ekmek oranı var, ister istemez ucuz ekmek üretiliyor. Satılmayınca iade oluyor bu da israfın bir parçası. Ekmeğin bize maliyeti 65 kuruş, biz…