Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. İklim değişiklikleri ve yanlış arazi kullanımı nedeniyle, çölleşmenin hızla arttığına dikkat çeken Sevgi, “Dünya yüzeyinin üçte biri veya bir başka deyişle 4,5 milyar hektarı aşkın arazi çölleşme tehdidindedir. Ayrıca, ihtiyaçlarının çoğu için toprağa bağımlı olan 1,5 milyarı aşkın insanın hayatı, kurak alanlara ve buradan alınan toprak ürünlerine bağımlıdır” dedi.

GELİR KAYBI 42 MİLYAR DOLAR

Başkan Sevgi, “Çölleşme yoksulluğun hem ana nedeni, hem en acı sonucudur. Çölleşme ekonomik kaynaklar üzerinde çok büyük bir yüktür ve bu süreçten en fazla ülkemiz gibi kalkınmakta olan ülkeler etkilenmektedir. Küresel düzeyde uzmanların açıkladığı verilere göre çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybı 42 milyar dolarken, çölleşme ile mücadelenin yıllık bedeli sadece 2,4 milyar dolardır” ifadelerini kullandı.

KENTE GÖÇÜ TETİKLİYOR

Çölleşmenin önüne geçmek için aşırı tarım uygulamaları, aşırı otlatma, ormansızlaşma, yanlış sulama uygulamaları, arazi için orman yakma, anız yakma gibi faaliyetlerin durdurulması gerektiğine dikkat çeken Sevgi, “Verimli topraklarımız yok oldukça da kırsal alanda yaşam zorlaşmakta, bunun sonucu olarak da genç nüfus köyden kente göç etmektedir” diye konuştu.