Nesli tükenmekte olan canlılar arasında yer alan caratta caretta ile yunusun ölüm nedenleri araştırıyor. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Pamucak sahilinde vatandaşlar tarafından, caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağası ölü olarak bulundu. Kıyıya vuran kaplumbağanın üzerinde yapılan incelemelerde herhangi bir kesi ve darp izine rastlanmadı. DNA çalışmaları için, ADÜ Biyoloji Bölümü’ne gönderilmek üzere deniz kaplumbağasından doku örnekleri alındı. Deniz kaplumbağası, mikroplastiklerle ilgili çalışmaların yapıldığı Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderildi. Öte yandan denizlerin nadir canlılarından olan bir yunus yavrusu ölü olarak Adagöl kıyısına vurdu. Uzun bir süre denizde kaldığından aşırı derece bozulma gösteren yunus yavrusu, nekropsiye uygun olmaması nedeniyle yerinden alınıp gömüldü.

AKDENİZ FOKU GÖRÜLDÜ

Üzücü iki haberin ardından bir sevindirici gelişme yaşandı. Dünyada nesli tehlike altında bulunan bir Akdeniz Foku, Kuşadası Setur Marina’da görüldü. Marina’da bir süre avlanan ve daha sonra tekrar dışarı çıkarak Doğal Botanik Park kayalıklarında bulunan kıyı mağaralarına doğru giden fok, vatandaşların ilgisini çekti.

"BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KORUNMALI"

Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Nesilleri tehlike altında olan 3 önemli türün kıyılarımızda görülmesi, Kuşadası kıyılarının biyolojik çeşitlilik açısından ne kadar zengin olduğunu da göstermektedir. Bu nedenle denizlerimize gereken önem verilmeli, kirletilmemeli ve özellikle naylon, plastik gibi atıkların denize atılması engellenmelidir” diyerek insanları duyarlı olmaya davet etti.