Aydın'ın Söke ilçesinde antik adı 'Latmos' olan Beşparmak Dağları'nda define avcıları tarafından yapılan kaçak kazılar nedeniyle tarihi bulgular tahrip ediliyor. 
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri, Latmos'ta insan girişine olanak vermeyen bir kayalık arazi içinde yeni buluntularla karşılaştı. Bir manastır ya da kilise yapısı olduğu düşünülen buluntuların içinde kaya duvarına çizilmiş resimlere rastlandı. Geniş bir alana yayıldığı görülen yerin birçok noktasında kaçak kazı yapanlar tarafından açılan çukurlar olduğu tespit edildi. Çok zor ulaşılabilen bir arazide kazma ve kürekle 2 metre derinliğinde açılan çukur içindeki yapı kalıntılarının ise tamamen tahrip edildiği gözlendi. Keşfedilmemiş alanın pek çok yerinde işlenmiş mermer ve sütun parçalarının kırıldığı görüldü. Kaçak yapılan bu kazılarda geçmişe dair nadide eserlerin tahrip edildiği belirlendi. 

KORUMA ALTINA ALINMALI 

Latmos’taki bulguların koruma altına alınması gerektiğini söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “2006 yılından bu yana Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü uzmanları, dağın engebeli arazisi içinde zor şartlarda bilinen kültür varlıklarının tescil çalışmalarını sürdürüyor. Bilinmeyen ve bugüne kadar bulunmayan ne kadar kültür varlığının olduğunun araştırılması uzun yıllar alacak bir çalışmadır. Ancak en büyük tehdit  olan kaçak kazılar birçok bulgunun tahrip olmasına ve kaybolmasına neden oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Latmos’un korunması için, diğer bakanlıklarla da işbirliği yaparak, dağla ilgili bütünsel olarak koruyucu tedbirler almalı, gerek kültürel varlıkların tahribine gerekse doğal peyzajına zarar verecek hiçbir faaliyete izin vermemeli ve ülke turizmine kazandırmalıdır” dedi.