11 Temmuz Çarşamba günü İsabeyli baraj gölü kenarında bulunan Bülent Bilgen’e ait özel bir arazide yol açma çalışması yaptığı sırada gevşek zeminli yolun çökmesiyle birlikte yaklaşık 50 metre yükseklikten taklalar atarak baraj gölüne düşen Ersin Aygün (36) idaresindeki 12 ton ağırlığındaki kepçe, kazadan üç gün sonra İstanbul’dan getirtilen Özel Sualtı dalgıç ekipleri tarafından çıkartıldı. 18 Haziran 2009 tarihinde Aydın’ın Çine İlçesi’nde çıkan orman yangınına müdahale etmek için Muğla’nın Milas İlçesi’ndeki Geyik Barajından su aldığı sırada arızalanan ve göle düşen içinde, 3'ü Ukraynalı toplam beş mürettebatın içinde bulunduğu yangın söndürme helikopterini çıkartan ekip tarafından su altında balon şişirme yöntemiyle çıkartılan kepçenin kurtarma çalışmaları yaklaşık 23 saat sürdü.

ÖZEL YÖNTEMLERLE SU YÜZÜNE ÇIKARTILDI

Daha önce defalarca su altından batık çıkartan üç kişilik dalgıç ekibi yaklaşık 11 metre su altında kalan kepçeyi çıkarmak için her biri yaklaşık 1 ton kaldıran 17 adet balonu su altındaki kepçenin çeşitli yerlerine bağladı. Daha sonra balonlara kompresör yardımıyla hava basıldı. Şişen balonlar ise kepçeyi askıya alarak su yüzeyine çıkardı. Uzun bir halat yardımıyla 150 metrelik bir mesafeden kıyıya çekilen kepçeyi karaya çıkarmak için çağrılan vinç yetersiz kalınca saat 12:00 sıralarında başlayan çalışmalara gece yarısı 01:00 sıralarında sonlandırılarak ara verildi. Sabah saatlerinde yeniden başlayan çalışmalar, çağrılan 140 ton kapasiteli bir vinç yardımıyla karaya çıkartıldı.

“ZARARIM 200 BİN TL”

Yol açma çalışmaları sırasında göle düşen kepçenin üzerinde bulunan ve sahibi olan operatör Ersin Aygün, kendini aracın üstünden atarak mutlak bir ölümden kurtulduğuna sevindiğini belirterek; "Kepçe kullanılamaz hale geldi, zararım yaklaşık 200 bin lira. Ama ben canımı kurtardığıma seviniyorum” dedi.

MERAKLILAR AKIN ETTİ

Cumartesi günü öğle saatlerinde başlayan kurtarma çalışmalarını duyan çevre halkı ve piknik için baraja gelen vatandaşlar kurtarma çalışmalarına büyük ilgi gösterdi. Bölgeden ayrılmayan meraklı vatandaşlar cep telefonlarıyla çalışmaları çekerek sosyal medya hesaplarından paylaştı. Bazı vatandaşlar ise dalgıçlar ve kepçeyle hatıra fotoğrafı çekti.

Haber Videosu