Karacasu'da yüzlerce yıldır üretilen ve gününüzde ülke çapında ve çeşitli ülkelere satışı yapılan çömlekçilik mesleğinde ustalar torna adı verilen tezgahta ürün yapımında ustalaştıkları gibi ürünlerinin geçtiği diğer aşamalar için de teknik konularda yıllar içinde ustalaşıyor. Eşleriyle birlikte çalışan ustalar en iyi toprağın temininden çamur hazırlanmasına daha sonra ürünün fırınlanması ve ürünün pazarlanmasına kadar bütün işlemleri kendileri gerçekleştiriyor.

ÜRÜNÜN ZARAR GÖRMEDEN PİŞMESİ İÇİN

Tam kapasiteyle yakıldığında 750 derece sıcaklığa ulaşan ve yaklaşık 500 parça ürün alma kapasitesine sahip fırınlarının bakımını da kendileri yapan ustalar bu alanda da edindikleri tecrübelerle çeşitli yöntemle geliştiriyor. Odun atılan 1 metre 20 santim yükseklik ve genişliğe sahip fırınların aşırı sıcaklıktan dolayı cehennemlik olarak adlandırılan bölümünün bakımını da kendi elleriyle yapan ustalar ürünlerinin zarar görmeden pişmesi için periyorduk olarak bu çalışmaları yaptıklarını söyledi. Fırının bu bölümüne ancak sürünerek girilebilirken dar bir alanda sıvama işlemi ince bir işçilikle gerçekleştiriliyor.

"ATEŞİN KUVVETİNİ KESİYOR"

Ustalardan Muammer Ekiz, "Buraya cehennemlik diyoruz. Tuğladan yapılma yerlerde aşırı sıcaktan dolayı göçmeler olabiliyor. Göçmemesi için bunu yapıyoruz. Arada tamir yapılması lazım. Göçmeden önlem almak gerekiyor. Sarı topraktan çamur yapıyoruz, onunla sıvıyoruz. Mala kullanmadan elle sıvıyoruz. 1 metre 20 santim yüksekliği var. Genişliği de hemen hemen o şekilde. Ürünlerin istif edildiği bölüm 450-500 parça mal alıyor. Öbür tarafta az yanalım diye burada yanıyoruz. Göçme yaparsa ateş ürüne daha çabuk, doğrudan ve güçlü gidiyor. Bu sefer ürün zarar görüyor. Ateşin kuvvetini kesmek için bu işlem yapılıyor. Ekmek yaparken aktarır çevirirsin onun gibi" ifadelerini kullandı.