Doğa eğitimini konu alan 2 yıl sürecek proje kapsamında Karacasu’da çömlek atölyelerini gezen ve tezgaha girip çömlek yapma deneyimi yaşayan Nazilli Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri ile birlikte İtalya, Slovenya, Litvanya ve Hırvatistan’dan gelen öğrenci ve öğretmenler keyifli dakikalar geçirdi. Litvanyalı öğretmen Christina, “Burada çömlek yapmak güzel bir fırsattı. Çok iyi hissettim. Belki yaparım ama oldukça zor” dedi. Litvanya’dan gelen öğrencilerden Silvija, “Çömlek yapmak gerçekten zor ama iyi hissettirdi. Büyük bir keyif aldım” ifadelerini kullandı. Kardeşler Çömlek Atölyesinde Hüseyin-Özgür Kocabıyık, misafirlere yardımcı olurken Rehber Gökçe Dağdelen de çevirilerde destek sağladı.


DOĞAMIZI KORUMAK İÇİN BÖYLE BİR PROJE HAZIRLADIK


Nazilli Sosyal Bilimler Lisesi İngiliz Öğretmeni Orhan Erdoğan, “Çevre eğitimi konusunda bir projemiz var. 5 farklı ülkeden öğrenciler bir araya geldi. Doğa eğitimi temel amacımız. Bu konuda kapsamda bitki çeşitliliğinden çeşitli coğrafi özelliklere oradan el sanatlarına kadar geniş yelpaze söz konusu. Dağlarımız, denizlerimiz, ovalarımız, madenlerimiz, nehirlerimiz gibi pek çok değeri projeye dahil ettik. 10 gün sonra biz de Slovenya’ya gideceğiz” dedi.

GENÇLERİN İLETİŞİM KURMASINA KATKI SUNUYOR


Sözlerini sürdüren Erdoğan, “Dağlar, bizi çevreleyen doğa, sürdürülebilir kalkınmanın gerekliliği konusunda farkındalık yaratacak etkinlik ve alan araştırmalarının yapılacağı korunmuş alanlar en önemli motivasyonumuz. Amacımız sadece maddi ve manevi mirası öğrenmek ve kültürel kimlik oluşturmak değil aynı zamanda doğayı koruma, ekoloji, tarihi ve coğrafi varlıklara sahip çıkma konusunda farklı ülkelerden gelen akran gruplarıyla benzerlikler bulma ve yeni bağlar oluşturmalarını sağlamak. Tarihi kentler, antropolojik ve etnolojik değerler, halk edebiyatı, gelenekler, halk oyunları, dans, masallar, coğrafi bağlantılar yoluyla gençlerin iletişim kurmalarına yardımcı olunacak. Ortaklarımızla bu ilgi alanlarında çalışmalar yapmak, gelecek kuşaklara ulaşabilmesi adına çevrenin ve kaynakların korunmasını ve saygı duyulmasını sağlamak, doğaya dönmenin faydasını keşfetmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇÖMLEKÇİLİK KÜLTÜREL BİR MİRAS


Öğrencilerden Musa Emir Kaytan, “Şimdiye kadar Dilek Yarımadası İçmeler Koyu’nda 5 ülkeden 32 öğrencinin katılımıyla AKUT tarafından bir arama kurtarma eğitimi verildi. Bunun dışında kültürel geziler ve ülke tanıtımı kapsamında Efes, Meryem Ana ve Şirince ziyareti yapıldı. Bugünümüzün konusu yerel ve kültürel ögeleri tanımak ve tanıtmak amacıyla ve öğrencilere sanal dünyadan uzaklaşarak çevreyi, doğayı ve kültürü tanımaları için fırsat vermek olduğu için burada Karacasu’nun geleneksel bir sembolü olan, kültürel bir mirası olan çömlekçilik atölyesinde hem yurt dışından gelen misafirlerimize denetmek hem de kendimiz denemek ve bu mirası daha fazla yaygınlaştırmak adına etkinlikler düzenledik ve projemiz farklı etkinliklerle bir hafta boyunca devam edecek” şeklinde konuştu.